Voldtatt jente ble ikke hjulpet

Den pakistansk-norske jenta ble voldtatt av tre menn, hvorav av den ene var hennes eksmann. Politiet i Drammen frarådet imidlertid jenta å levere inn en anmeldelse. De høster nå kritikk for deres manglende assistanse. Unni Wikan benytter anledningen til å hevde at uskilte jenter anses som menns eiendom i de fleste muslimske miljøer.

Kvinnen var redd da hun kom til politiet 17. april om kvelden. Dagen før skal hun ha blitt voldtatt av tre menn, den ene hennes eksmann. Voldtekten skal ha skjedd i mannens leilighet.

-Hun var redd og oppskaket da hun kom til politivakten. Vår etterforsker skal ha vært opptatt av å roe henne ned, og vurderte situasjonen slik at det ville være greit å vente til neste dag med å anmelde forholdet. Men kvinnen ga uttrykk for at hun var redd, sier stasjonssjef ved Drammen politistasjon, Jan Erik Strøm til Drammens tidene.

Kvinnen skal ha blitt truet på livet etter voldtektsanmeldelsen.

-Dette er ikke anmeldt, men vi er kjent med forholdene som er en del av etterforskningen, sier Strøm.

Politiet skal nå vurdere hvordan de har gått fram i denne saken.

-Jeg er ydmyk og skal med åpent sinn se på vår fremgangsmåte. Hovedspørsmålet er om vi samme kveld som kvinnen kom til oss, skulle ha sørget for at hun anmeldte forholdet. Vurderingen fra etterforsker der og da var at kvinnen ikke var klar for å inngi anmeldelse, men jeg har ingen skråsikker oppfatning av hva som ble sagt mellom de to, sier politistasjonssjef Jan Erik Strøm.

Kvinnens bistandsadvokat, Abid Raja, har bedt politiet om innsyn i alle dokumenter i saken.
– Jeg vil se hva som er gjort, og hva som ikke er gjort, sier Abid Raja til Drammens tidene.

-Hvis vesentlige bevis har gått tapt, er det helt klart tjenesteforsømmelse fra politiets side. Da vil vi vurdere å klage saken inn for Riksadvokaten – eventuelt å anmelde saken til Spesialenheten for politisaker, sier Abid Q. Raja.

-Det sentrale spørsmålet er hvorfor ingen er varetektsfengslet. De har anledning til å snakke sammen og samordne forklaringer, sier advokaten.

Professor Unni Wikan uttaler til Drammens Tidene at behandlingen jenta fikk kan forstås som et utslag av hvordan man oppfatter uskilte kvinner i muslimske miljøer. Wikan går så langt som å hevde at en slik “eiendomsrett” til kvinnen gjør seg gjeldende i “de fleste muslimske miljøer”  i Norge i dag.

Wikan mener politiet burde reagert med en gang, og ikke frarådet en anmeldelse. 

Wikan fremsetter videre en heller spekulativ påstand om at dette er første gang hun har hørt om at det har blitt fremlagt en voldtektsanmeldelse fra en “innvandrerkvinne” i Norge.  

Wikan etterlyser også engasjement fra pakistanske kvinneorganisasjoner.

-Jeg stusser når lederen i Pakistansk Kvinneorganisasjon i Drammen ikke viser sympati med – og uttrykker støtte til – kvinnen, sier Wikan til Drammens tidene.