Rapper for å øke valgdeltagelsen

Torsdag 27. august ble det arrangert politikerdebatt på utestedet Blå i Oslo. Målet var å øke engasjementet blant unge med minoritetsbakgrunn og å gi dem muligheten til å fortelle politikerne hvilke spørsmål de er opptatt av. Over 100 personer deltok.
Vil øke valgdeltagelsen

Debatten var en del av KIMs kampanje for å øke valgdeltagelsen blant minoritetene. Det er stor variasjon blant gruppene. Nordmenn med bakgrunn fra Sri Lanka, Pakistan og India har for eksempel høy valgdeltagelse, og unge velgere med somalisk bakgrunn har også høy valgdeltagelse. Likevel stemte bare 49 prosent av norske borgere med såkalt ”ikke-vestlig” minoritetsbakgrunn ved forrige Stortingsvalg, mot 77,4 prosent av befolkningen som helhet.

Rapvalg

Før debatten fikk publikum servert smakebiter av låtene som er med i Rapvalg, en konkurranse hvor ungdommer kan sende inn raplåter med politiske tekster. Målet er å skape engasjement rundt politikk for å få flere unge til å stemme ved Stortingsvalget. Alle kan stemme på det de mener er den beste rappen på www.rapvalg.no.

Rapperne Pumba, Danny Boy og Dadi jr. underholdt også med sine låter om oppvekst i det flerkulturelle Norge.


Mange temaer

Politikerne ble utfordret til å snakke om hvordan Norge best mulig kan benytte seg bedre av ressursene som ligger i den flerkulturelle generasjonen som vokser opp i Norge. De fikk også spørsmål om klassiske temaer knyttet til asylpolitikk og integrering.Det politiske panelet besto av Himanshu Gulati (FpU), Hadia Tajik (Ap), Nikolai Astrup (H), Bjørnar Moxnes (Rød Ungdom), Ruth Ingeborg Sveinsdotter (KrFU), Knut Haavard Kløvfjell (SU), Christoffer T. Olsen (Unge Venstre).