Norge må ta vare på mangfoldskompetansen

Gir stafettpinnen videre: Mahmona Khan går av som sjefredaktør i X-plosiv.no. Khan har lang fartstid som både journalist og redaktør. Hun har jobbet i LO-Aktuelt som journalist i flere år. For tre år siden startet hun nettmagasinet X-plosiv
Foto: Henrik Kreilisheim
– Selv om Norge ikke kan sammenlignes med USA i forhold til innvandring, så er det viktig at Norge innser at annen språk og kultur sees på som en verdi og ressurs, er tonen hos de to norske deltakerne som deltok under vårens entreprenørskapsforum i Washington.

Norsk-tyrkiske Dilek Ayhan og norsk-pakistanske Mahmona Khan ble valgt ut til å representere Norge under toppmøtet om entreprenørskap i USAs hovedstad Washington D.C. Toppmøtet ble avholdt 27. og 28. april og ble ledet av den amerikanske presidenten Barack Obama.

Utrop kontaktet begge i etterkant av USA-turen. Khan, som nylig trakk seg som redaktør i nettmagasinet xplosiv.no for å konsentrere seg om forfatterskap og samfunnsdebatt, synes det hele gikk langt bedre enn forventet.

– Jeg fikk møte mennesker fra hele verden, fikk nye inntrykk og økt motivasjon i forhold til jobben jeg gjør her hjemme.

Norsk-tyrkiske Dilek Ayhan: viktig for Norge å beholde flerkulturell kompetanse i en globalisert verden.
Foto : Privat

Handler om “vi-identitet”

Khan skjønte Obamas intensjoner under konferansen.

– Handel binder folk. At han tar opp entreprenørskap og muligheten for samarbeid mellom USA og den muslimske verden viser at denne nye amerikanske administrasjonen har et samarbeidsrettet fremfor konfrontasjonsrettet fokus.

Hun hevder denne tankegangen kan overføres til et norsk plan når det gjelder forholdet mellom majoritet og minoritet.

– USA har i lang tid hatt et “vi-fokus”, som de nå under Obama-administrasjonen vil gjøre globalt. Et “vi-fokus” som er så inkluderende at til og med enorme klasseforskjeller viskes bort i en felles identitetsfølelse, og hvor reell menneskelig kompetanse teller mer enn etnisk bakgrunn. Her hjemme sliter vi ennå med å drøfte inkluderingstiltak.

Vi kan jo ikke akkurat sammenligne oss med USA?

– Nei, på en måte er jeg enig. USA har hatt langt mer omfattende migrasjonshistorie og har allerede gjennomgått prosesser vi i Norge kommer til å gjøre i løpet av de neste årene. Jeg er optimist på vegne av Norge hvis det norske storsamfunnet selv innser at man må jobbe utifra et flerkulturelt fokus.

Kompetanse kontra etnisitet

Leder for Alarga, Dilek Ayhan, sier til utrop.no at konferansen bidro til at folk med forskjellige bakgrunn og forskjellige idéer kunne utveksle impulser. Impulser som er viktige i innovasjon, skapelsen av nettverk, arbeidsplasser, økonomisk vekst og som også kommer Norge til gode, ifølge norsk-tyrkeren.

– Selv om jeg er positiv over utviklingen av mangfoldssituasjonen i Norge, så har vi fortsatt en lang vei å gå når det gjelder sosial entreprenørskap.

Vil man i Norge noen gang nå et punkt hvor etnisitet vil bli så betydningsløst i forhold til personens egenkompetanse at f .eks ei jente i hijab vil kunne bli styreleder i et oljeselskap?

– Norsk mangfold vil endre seg med tiden. De nye generasjonene vil ikke se på seg selv som innvandrere som kom hit, men som norskfødte med en “utenlandsk” familiebakgrunn. Ungdommene og barna som engang skal bli voksne vil kreve å få realisert seg selv. For Norge kan det etterhvert bli livsviktig å beholde en slik flerspråklig og flerkulturell kompetanse i en verden preget av kunnskapsøkonomi og globalisering.