Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg

– Vi må arbeide systematisk for å hindre at fordommer blir etablert og sprer seg, sa statsminister Erna Solberg.
Statsminister Erna Solberg (H) trakk fram angrep på synagogen i Oslo da hun holdt appell under markeringen av krystallnatten i Oslo søndag kveld.
0Shares

– Voldelige angrep mot jøder har økt i hele verden. Det er skremmende, og det bekymrer meg, sa Solberg da hun holdt tale utenfor Nationaltheatret.

Den jødiske synagogen i Oslo markerer 100-årsjubileum neste år. Solberg viste til at lokalet har vært utsatt for flere angrep de seneste årene, og at snublesteiner, som er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, i nærheten av synagogen ble malt over senest i år.

– Vi må arbeide systematisk for å hindre at fordommer blir etablert og sprer seg, sa Solberg.

Mange hadde møtt opp for å gå i fakkeltog mellom Youngstorget og Nationaltheatret i Oslo sentrum.

Krystallnatten er en betegnelse på natten mellom 9. og 10. november i 1938, som markerer starten på jødeforfølgelsen i Tyskland. Titusenvis av jøder ble deportert og minst 90 jøder ble drept denne natten. Tusenvis av synagoger og jødiske butikker i landet ble plyndret og tent på.

Myndighetene ga aksjonen navnet krystallnatten, som spiller på de store mengdene med knust glass fra vindusruter i jødiske butikker som dekket fortau og gater.

Ødeleggelsene var regissert av sentrale naziledere og nazibevegelsens organisasjoner som prøvde å fremstille det som et resultat av folkelig raseri mot jøder.

Senere har natten blitt omtalt som novemberpogromen for å unngå nazistisk språkbruk.