- Kampen om muslimske kunder tilspisser seg - 13.09.2024
- Utrops utgave 35 – 2024 er ute nå! - 12.09.2024
- Forside av utgave 35-2024 - 12.09.2024
Mehmet (30), Faruk (31), Yunus (27) og Ramazan (30) mimrer om tiden de gikk på den tyrkiske menighetens etterskoletilbud i Drammen.
Kameratgjengen benyttet seg av tilbudet fra de var rundt tolv år til de var 16. En av dem ett år lengre.
– Det er helt motsatt av det som skrives i mediene. Jeg har bare gode minner fra den tiden, sier Faruk.
– Vi blir fremstilt som jihadister. Men alle vi har familie, jobber og har gått på skole. Vi er en del av det norske samfunnet som alle andre. Vi føler oss mer norske enn tyrkiske. Vi har norske venner og kan gå ut og feste, sier de til Drammens Tidende.
Både i 2002, 2006 og i 2016 skrev Drammens Tidende om at et titalls barn overnatter jevnlig i forbindelse med tilbudet, og i helgen publiserte Aftenposten «De kaller det en SFO. Med overnatting». Menigheten blir omtalt som konservativ.
En rekke politikere har opp gjennom årene kritisert menighetens tilbud. Særlig praksisen med at jenter og gutter undervises atskilt og holder til på to ulike steder.
Det er nemlig det de kaller det selv, etterskoletilbud, og ikke SFO eller koranskole, slik pressen omtaler det.
– Mange av foreldrene slet med språket, hadde kanskje lite utdanning og syntes derfor det var vanskelig å hjelpe barna sine med lekser. Her ble vi undervist i alt fra A-Å. Det var blant annet naturfag, engelsk, matte.
– Vi var jo ikke innestengt. Vi kunne gjøre hva vi ville når vi var ferdige med religionsundervisningen og leksehjelp, sier Yunus.
– De får det til å høres ut som et fengsel. Men vi kunne velge selv om vi ville overnatte eller dra hjem. Det var jo etter klokka 20 at moroa virkelig startet! Hvor kjedelig kan det bli, tror du, med 15 gutter sammen? sier Mehmet.