Historisk samarbeid mellom innvandrernettverk

Representanter for nettverk i de kurdiske, chilenske og katalanske organisasjonene samlet seg i går. 30. november skal de gå i en samlet fakkeltog.
Foto: ungkurdnorge.com
Norsk-kurdere, norsk-chilenere og norsk-katalanere skal gå sammen i felles fakkeltog i Oslo 30. november.

11. november holdt representanter for kurdiske, katalanske og chilenske nettverk et møte for å danne en “felles front mot urettferdighet”.

– Vi ser urettferdighetene som begås mot den katalanske, chilenske og kurdiske befolkningen. Alle parter ble enige om at internasjonalt samarbeid og solidaritet er veien å gå for å samle alle krefter mot anti-demokratiske krefter, sier Andam Aziz, talsperson i organisasjonen Ungkurd i Oslo.

Ungkurd skal samarbeide med ANC Norge (den katalanske nasjonalorganisasjonen) og den norsk-chilenske gruppen Cabildo Abierto Oslo.

Konflikter som preger innvandrermiljøer

Alle tre nasjoner opplever for tiden en opprivende samfunnspolitisk situasjon.
Chile har vært i sosial opprør i tre uker med langvarige opptøyer og protester med krav om endringer i landets grunnlov, samt i økonomisk samfunnsmodell. Landets president erklærte unntakstilstand en kort periode, og det har kommet anklager om menneskerettighetsbrudd fra de militære og politiets side. Volden har i etterkant eskalert kraftig, og involverer også løsere organiserte politiske grupper, samt kriminelle.

Katalonia har i to år opplevd en politisk krise som følge av en selverklært folkeavstemning i 2017, en folkeavstemning som ble erklært ulovlig av spanske myndigheter. Ledende katalanske politikere har blitt siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Spansk høyesterett dømte tidligere i år tolv tidligere katalanske politikere til fengsel i mellom ni og 13 år, noe som førte til nye voldelige protester.

Rojava, som er de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Syria, har i snart en måned vært i væpnet konflikt med Tyrkia. Tyrkiske myndigheter mener at YPG-militsen, som har styrt i områdene i en årrekke, er en terrorgruppe som truer Tyrkias sikkerhet. USAs tilbaketrekning fra Nord-Syria mener mange ga tyrkerne fritt leide til å starte en offensiv inne på syrisk territorium

– Vi har blitt enige om å danne en felles demonstrasjon (fakkeltog) 30. November. Dørene er åpne for alle undertrykte grupper som ønsker å være en del av alliansen, sier Aziz.