– Innvandrerkvinner på over 40 år er kvinnene ingen vil ha i arbeidslivet, sier Rabia Musavi.
Foto: Ingar Sørensen
– De vil så inderlig, men de får ikke muligheten, sier Rabia Musavi. Hun er daglig leder for den frivillige organisasjonen LIN – LIkestillling, Inkludering og Nettverk.

LIN hjelper innvandrerkvinner som sliter med å få jobb.

En av fem som bor i Norge er innvandrere eller har innvandrerbakgrunn. Fire av ti barn av innvandrere er fattige, skriver Fagbladet.

Bytter navn for å få jobb

Fagbladet forteller om et møte som Rabia Musavi var med på. Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen var også med på møtet. Rabia Musavi fortalte om innvandrerkvinnen Sara som sa til henne:

– Jeg har lært meg norsk, jeg er integrert. Men jeg får ikke jobb. Min mann tjener ikke nok penger til familien. Han må jobbe veldig mye. Jeg er redd han skal bli syk.

Rabia Musavi sa at mange innvandrere har lyst til å jobbe. Men de får ikke jobb. Mange bytter navn for å få jobb.

Hun mener kvinner i alderen 40 år og mer har ekstra vanskelig for å få jobb. – De har voksne barn. De har vært hjemme med barna når barna var små. Nå mangler de nettverk i arbeidslivet. Dette er kvinnene ingen vil ha.

Halvparten på Nav er innvandrere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) deler Rabia Musavis bekymring for at så få innvandrere får jobb. Han sa:

– Vi vet at nær halvparten av de registrerte ledige hos Nav er innvandrere.

Torbjørn Røe Isaksen sa at arbeidsgiverne må se etter talentet hos den som søker jobb – ikke på om de er innvandrere eller nordmenn.

– Vi har også utarbeidet en plan mot rasisme og diskriminering. Personer med utenlandske navn kommer mye sjeldnere inn til jobbintervju enn personer med norske navn, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Lunsj med mening

Wajma Hashimi og Drinka Drmic serverer Lunsj med mening. Foto: Ayesha Asad.
Foto : Ayesha Asad

LIN startet “Lunsj med mening” i 2019. Lin hadde kurs i kjøkken, hvordan drive en kantine og hvordan lage mat. De hadde kurset sammen med Furset Bibliotek og Aktivitetshus. Mange innvandrerkvinner var med på kurset. De solgte lunsj hver fredag.

– Det var veldig bra for innvandrerkvinnene å være med på dette. De var stolte over maten. De fikk mestringsfølelse. De fikk større muligheter til å få jobb, sier Rabia Musavi.

– Vi vil oppfordre til flerkulturelle ansettelser, sa Torbjørn Røe Isaksen. – Nå må arbeidsgiverne gi innvandrerne en sjanse.

De som jobber hos LIN møter ofte innvandrerkvinner som ikke får jobb. Fra venstre: Eduviges Mariscal, Ayesha Asad, Rabia Musavi, Balraj Singh og Amira Ibrahim.
Foto : Ingar Sørensen

ORDLISTE:
Inderlig: her: veldig
Sliter med å få jobb: her: vanskelig med å få jobb
Integrert: være en del av. Stiller seg innenfor det norske samfunnet. Ikke utenfor.
Nettverk i arbeidslivet: kjenner noen i arbeidslivet. Har forbindelser/kjente/kontakter.
Registrerte ledige: folk uten arbeid som Nav har skrevet ned navnene til.
Jobbintervju: hvis du har søkt på en jobb og arbeidsgiveren vil snakke med deg, ber han deg komme til et jobbintervju.
Mestringsfølelse: følelse av å klare/få til noe.