– Unik dom mot tvangsekteskap

Presedens: En dom i Nedre Romerike tingrett kan gjøre det lettere å dømme i tvangsekteskapssaker, mener politiadvokater. (Kvinnen på bildet har ingen tilknytning til saken)
foto: Keirsten Balukas
For første gang i Norge har personer blitt dømt for å medvirke til tvangsekteskap uten at det har forekommet fysisk tvang eller vold. Det hevder politiadvokatene Jon Aga og Terje Bjørange.
0Shares

Familiemedlemmer og venner av familien til en nå 19 år gammel jente fra Strømmen ble for et par dager siden dømt til samfunnsstraff og fengsel av Nedre Romerike tingrett. Det er jenta sin mor og bror, i tillegg til et vennepar av familien som skal ha arrangert giftermålet, som nå er dømt, skriver rb.no.
 
Hensikten med ekteskapet skal ifølge avisen ha vært å skaffe den potensielle ektemannen oppholdstillatelse i Norge.

– Kan hjelpe andre

Politiadvokatene Jon Aga og Terje Bjøranger mener dommen er den første i sitt slag i Norge, og tror den vil vise jenter i lignende situasjoner at all tvang i forbindelse med ekteskap er ulovlig og straffbart.

– Denne saken viser at det ikke må være vold og fysisk tvang for at man blir dømt, sier Bjøranger til rb.no.

I tidligere dommer som har omhandlet tvangsekteskap har dette vært vanlig, skriver avisen.

– Vi håper at denne straffen vil gjøre det lettere for andre som blir utsatt for mildere tvang å melde fra, sier Aga.

Ifølge dommen fra tingretten har den da 16 år gamle jenta aldri blitt utsatt for fysisk vold eller grov tvang. På et tidspunkt skal hun likevel ha følt seg så presset at hun begynte med selvskading.

Truet med selvmord

Til politiet har hun også fortalt at da hun konfronterte moren sin med at hun ikke ville bli kone, ble hun fortalt hva som skjer med kvinner som ikke gifter seg. Barnevernet har også fått meldinger om at brødrene skal ha truet med selvmord om hun ikke giftet seg.

Da den nå 19 år gamle jenta forklarte seg i retten, hevdet hun imidlertid noe helt annet. Hun fortalte i stedet at alt var frivillig. Det tror ikke retten på.

– Skulle vært frifunnet

Advokat Ole Edward Hagen representerer mannen fra Strømmen. Han er overrasket over dommen og den store forskjellen i straffenivået.

– Min klient skulle vært frifunnet. Jeg kan ikke se at det er nok bevist at hun er blitt presset. I tillegg reagerer jeg på at ekteparet får en strengere reaksjon enn familien, sier Hagen til rb.no.