Oppfordret til å fjerne afroen etter "facerape":

Klippe eller ikke klippe?

Michael Touray kommer ikke til å klippe håret bare fordi andre ønsker det.
Foto: Kari Bye
"Får jeg 200 likes på denne statusen, klipper jeg av håret! ALT!" stod det på Michael Tourays Facebook-profil. Les her hva han gjorde.

Statusen fikk 233 “likes”. Så viste det seg at Touray var utsatt for “facerape.”

– Dett er en «facerape» som tydeligvis slo an blant Facebook-vennene mine. Jeg hadde glemt å logge ut av Facebook på min egen datamaskin før jeg skulle på jobb, sier Touray som er født og oppvokst i Oslo. Han er halvt norsk, kvart gambisk og kvart guineansk (Conakry).

«Facerape» går ut på at noen skriver en morsom eller overraskende melding når noen har glemt å logge ut av Facebook. Det var en av hans nærmeste som skrev denne meldingen:

Det var ganske overraskende å se at så mange hadde meninger om hvorvidt jeg burde ta utfordringen.

«Får jeg 200 likes på denne statusen, klipper jeg av håret! ALT!»

– Jeg oppdaget i pausen på jobben at jeg hadde fått godt over 100 “likes” allerede da. Det var ganske overraskende å se at så mange hadde meninger om hvorvidt jeg burde ta utfordringen.

Etter at Touray skrev at statusen var en «facerape» har ikke meldingen fått flere likes, men da var det totale likes kommet opp i 234. 

Slik lød statusen på Facebook som viste seg å være “Facerape”.
Foto : Majoran Vivekananthan

Hva betyr håret for deg?
– Jeg skvatt jo litt når jeg så hvor mange som hadde «liket» det på så kort tid, men jeg synes jo at facerapen i seg selv var morsom.

– Hår er noe som er med på å påvirke folk sitt førsteinntrykk av deg på samme måte som for eksempel måten du kler deg på, kroppsspråket ditt og andre ting som påvirker utseendet ditt. Så jeg vil jo si at hår betyr noe for meg. Det er jo med på å forme identiteten min.

– Håret mitt er jo veldig stort og skiller seg jo litt ut. Det har blitt veldig stort, og har vel etterhvert fått mye oppmerksomhet. Jeg er vant til at folk kommenterer det ofte, og da er reaksjonene veldig forskjellige. Noen synes det er veldig kult og håper at jeg bevarer det så lenge som mulig, mens andre mener at jeg bør ta klippe det vekk eller korte det ned. På samme måte tolket jeg reaksjonene på Facebook også. Og folk kommenterte jo gjerne i kommentarfeltet også, og der ser man eksempler på reaksjonene. Mange skrev at jeg ikke bør klippe håret.

Ble du såret?
– Nei, jeg ble ikke såret på noen måte. Da hadde jeg enten fjernet statusen så fort som mulig, eller så hadde jeg forsikret meg om å skrive at det var en facerape rett etter. Det baller jo gjerne på seg med «likes» når folk selv tror at jeg kommer med en utfordring.

Vurderer du å klippe håret?
– Jeg har ikke klipt det, og kommer ikke til å klippe det på grunn av en facerape. Om jeg skulle klippet det, så hadde det vært fordi jeg hadde følt for det selv.

Hvorfor ikke prøve ut med kort hår? De vil vel vokse opp igjen hvis du ombestemmer deg?
– Jeg har hatt kort hår tidligere, og kunne godt prøvd det ut igjen, men jeg ville ikke gjort det på grunn av en facerape. Da skulle jeg heller følt behovet for det selv.