Halalslaktet reinsdyr

Det er få butikker i Drammen som selger halakjøtt.
Foto: Illustrasjonsbilde
I et eget kjølerom adskilt fra andre rom i slakteriet, hang skrottene av 100 godkjente halalslaktede reinsdyr. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg er blitt fortalt at dette er et veldig godt kjøtt, men jeg har aldri smakt det selv. Dette blir et helt nytt halalprodukt som muslimer ikke har hatt tilgang på, sier generalsekretær i Islamsk Råd i Norge Mehtab Afsar (42) til adressa.no.

I et eget kjølerom adskilt fra andre rom i slakteriet, hang skrottene av 100 godkjente halalslaktede reinsdyr. Afsar var nøyaktig med tellingen og kontrollerte at merkingen stemte. Han er opptatt av å avmystifisere halal-slakting.

– Det er mange myter knyttet til dette. Egentlig skjer slaktingen på samme måte som ved annen godkjent slakting i Norge. Forskjellen er bare at det skal være en muslimsk slakter som utfører selve slaktingen, og han skal velsigne dyret ved å lese en setning på arabisk. Han sier «bismillah» som betyr «i Guds navn» når han avliver dyret, forklarer Afsar.

– Gjort i kjærlighet
Islam stiller strenge krav til dyrevelferd i forbindelse med slaktingen.

– Dyret skal behandles pent under transport og ikke plages. Det skal ha mat og drikke, og være uthvilt når det slaktes, sier Afsar. Han mener dette er krav som er temmelig likt det som Mattilsynet har.

Harry Dyrstad (62) er gammel bygdeslakter i Stod, og kjenner seg igjen i beskrivelsene som gis.

– Jeg har slaktet flere tusen dyr. Hvert dyr har jeg vært god med – slaktingen er gjort i kjærlighet, sier Dyrstad.

Tror du muslimer vil like reinskjøtt?

– Muslimer er en kjøpergruppe med varierende kjøpekraft. Vi må være tålmodige og gi markedet tid til å tilpasse seg et nytt produkt. Men vi vil hjelpe til med å få reinskjøtt inn på markedet, og jo tydeligere vår halallogo er, jo bedre vil dette bli tatt imot, mener Mehtab Asfar.