Ungarn henvist til EU-domstol for behandling av asylsøkere

Ungarn er henvist til EU-domstolen (ECJ) etter at statsminister Viktor Orbans regjering ikke fulgte en kjennelse fra EUs øverste domstol.
Foto: European People's Party
EU-komissjonen har henvist Ungarn til EU-domstolen (ECJ) etter at statsminister Viktor Orbans regjering ikke fulgte en kjennelse fra EUs øverste domstol.
27Shares

Kjennelsen gikk ut på Ungarns behandling av flyktninger og asylsøkere. Dermed kan landet risikere å få nye bøter.

I henvisningen sier EU-kommisjonen at Ungarn ikke hadde adressert flere aspekter av kjennelsen fra EU-domstolen i desember 2020. Den fant at landets «transittsone» ved grensen til Serbia brøt med EU-loven.

EU-kommisjonen sier fredag at Ungarn blant annet ikke har avklart vilkårene for asylsøkeres rettigheter til å bli i landet i tilfelle en anke i asylprosessen finner sted.

«Transittsonen» sikter til det høye metallgjerdet på grensen som ble bygget i 2015 for å holde migranter og flyktninger unna. Alle som pågripes i Ungarn, sendes rett tilbake til Serbia.

Orban har dermed gjort det nesten umulig for migranter og flyktninger å søke om asyl i landet, enda Ungarn er medlem av EU.

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, og menneskerettighetsgrupper sier at praksisen er ulovlig, mens EU sier at landets asyllover strider mot europeisk lov og folkeretten.