Ungarn henvist til EU-domstol for behandling av asylsøkere

Ungarn er henvist til EU-domstolen (ECJ) etter at statsminister Viktor Orbans regjering ikke fulgte en kjennelse fra EUs øverste domstol.
Foto: European People's Party
EU-komissjonen har henvist Ungarn til EU-domstolen (ECJ) etter at statsminister Viktor Orbans regjering ikke fulgte en kjennelse fra EUs øverste domstol.

Kjennelsen gikk ut på Ungarns behandling av flyktninger og asylsøkere. Dermed kan landet risikere å få nye bøter.

I henvisningen sier EU-kommisjonen at Ungarn ikke hadde adressert flere aspekter av kjennelsen fra EU-domstolen i desember 2020. Den fant at landets «transittsone» ved grensen til Serbia brøt med EU-loven.

EU-kommisjonen sier fredag at Ungarn blant annet ikke har avklart vilkårene for asylsøkeres rettigheter til å bli i landet i tilfelle en anke i asylprosessen finner sted.

«Transittsonen» sikter til det høye metallgjerdet på grensen som ble bygget i 2015 for å holde migranter og flyktninger unna. Alle som pågripes i Ungarn, sendes rett tilbake til Serbia.

Orban har dermed gjort det nesten umulig for migranter og flyktninger å søke om asyl i landet, enda Ungarn er medlem av EU.

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, og menneskerettighetsgrupper sier at praksisen er ulovlig, mens EU sier at landets asyllover strider mot europeisk lov og folkeretten.