LO-leder: – Avskaff au pair-ordningen

 
Foto: Arbeiderpartiet
Lo-leder Gerd Kristiansen har ingen tro på at utnyttingen av jenter som kommer til Norge som au pair vil opphøre. Nå ber hun regjeringen gripe inn.
0Shares

Lørdag skrev VG at mange au pairer som kommer til Norge blir presentert for detaljerte arbeidslister av sine vertsfamilier, og kravene er blant annet:

* Vaske toalettskålen for hånd, så langt ned det er mulig å komme.
* Holde barnefamiliers hus rent og ryddig til enhver tid.
* Vaskemaskinen skal tømmes i samme øyeblikk som den stopper.
* Hold plenen ren for hundebæsj.
* Telys skal være tent før au pairen gir beskjed om at middagen er ferdig.

– Problemet er at au pairene ikke har mulighet til å innfri disse oppgavene innenfor den regulerte arbeidstiden som er satt til fem timer i døgnet, påpeker Magnhild Otnes i Norsk Folkehjelp, daglig leder for det uavhengige rådgivningsorganet Au Pair Center i Oslo, til VG.

Rystet og sjokkert
LO-leder Gerd Kristiansen er sjokkert over de nye opplysningene. For selv om myndighetene strammet inn reglene for å benytte au pair i 2013, lar resultatene vente på seg.

– En au pair er unntatt arbeidsmiljøloven, siden de ikke regnes som arbeidstakere. LO har lenge hatt fokus på situasjonen til au-pairer. Gang på gang ser vi eksempler på at ordningen har utspilt sin rolle. At man kamuflerer denne typen utnyttelse av unge jenter under paraplyen kulturutveksling gjør ikke saken bedre. Om vi ikke innen kort tid ser en bedring, må ordningen forbys, sier Gerd Kristiansen, sier Kristiansen til VG.

Link til pressebildet.