Amnesty USA: – Har ikke tatt stilling til okkupasjonen

BOMBEANGREP: Dette er en av flere ødeleggelser etter israelske bombeangrep mot Gazastripen i 2021.
Foto: Amnesty International
 En ny rapport fra Amnesty International konkluderer med at Israel er en Apartheid stat. Samtidig sier Amnesty International USA at de ikke tar stilling til Israels okkupasjon av Palestina.
81Shares

Nelson Mandela og Desmond Tutu, de fremste forkjemperne mot Apartheidregimet i Sør Afrika, påpekte for flere tiår siden likhetstrekk med hvordan det hvite Apartheidregimet undertrykte svarte sør-afrikanere, og hvordan den Israelske staten undertrykker palestinerne i dag. 

– Jeg har vært dypt urolig etter mitt besøk i Det Hellige Land; det minnet meg så mye om hva som skjedde med oss svarte mennesker i Sør-Afrika, skriver Erkebiskop Desmond Tutu i et 20 år gammel debattinnlegg i The Guardian.

Debattinnlegget har tittelen: “Apartheid i Det Hellige Land”.

– Israel må holdes ansvarlige for apartheid-forbrytelsene 

I 2021, omtaler Nelson Mandelas barnebarn, Zwelivelile Mandela, Israel som en Apartheidstat i protest mot Israels observasjonsstatus i Den afrikanske union (AU). 

Samme år publiserer menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) en rapport som konkluderer med at Israelske myndigheter utøver Apartheid-forbrytelser mot det palestinske folk.

Denne uken konkluderte menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International med det samme. I rapporten “Israels apartheid mot palestinere: et forferdelig dominant system og en forbrytelse mot menneskeheten” konkluderer Amnesty med at “Israel må holdes ansvarlige for apartheid-forbrytelsene de har begått mot palestinerne”.

– Amnesty har ikke tatt stilling til okkupasjon

Samme dag som Amnesty publiserer rapporten, skriver Amnesty International USA at de ikke har tatt stilling til Israels okkupasjon av Palestina.

– Motsetter Amnesty Israels militære okkupasjon av Palestina? Amnesty har ikke tatt stilling til okkupasjon. Fokuset vårt har vært på den israelske regjeringens forpliktelser som okkupasjonsmakt, under internasjonal lov, men Amnesty har ikke tatt stilling til okkupasjonen, skriver de på sin Twitter-kanal.

Meldingen har fått Ahmed Eldin, tidligere Seniorreporter i Al-Jazeera, til å reagere:

– Så Amnesty erklærer at Israel er en Apartheid stat, men Amnesty USA “tar ikke stilling til okkupasjonen”? Få det til å gi mening!, skriver Eldin på sin Instagram-side.