Vurderer å gi fra seg Osloborger-pris

 
Foto: Claudio Castello
Etter at Aftenposten utnevnte Mohsan Raja (bildet) til Årets Osloborger 2015 vurderer prisvinneren nå å gi fra seg tittelen etter å ha blitt konfrontert med en rekke innlegg på sin Facebook-side, skriver VGNett.
0Shares

– Jeg vurderer det nå, og skal diskutere med venner og familie hva jeg skal gjøre. For meg er det viktig å få oppmerksomhet om behovene for flyktningene. Nå handler alt sammen isteden om hva jeg har skrevet på Facebook, uttalte Raja til VGNett mandag, og legger til:

– Hvis det står mellom min tro og denne utmerkelsen, så klarer jeg meg fint uten denne tittelen.

Reaksjonene på årets vinner av Osloborger-prisen har vært sterke etter at flere Facebook-statuser om blant annet homofili, 9/11, Israel og Charlie Hebdo-massakren har kommet frem i lyset.

Nettstedet Minervas medredaktør Ivar Staurseth har skrevet kronikken Ikke mitt års osloborger. Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang har også uttalt seg kritisk.

– Valget av årets Osloborger borger ikke bra for det rause, tolerante Oslo vi ønsker oss, skrev han på Twitter-kontoen sin.

– Humanisme må gjelde alle
Knut Aastad Bråten, redaktør i avisen Syn Og Segn, skriver også i sin kommentar på Aftenposten om at Raja opptrer med en “selektiv form for humanisme”.

– Tildelinga av Årets Oslo-borgar får definitivt ein svært negativ symboleffekt når den største avisa i landet deler ut prisar til menneske som i røynda viser forakt for skaparverket og mangfaldet, og ikkje minst for dei verdiane som det norske likskapssamfunnet bygger på, argumenterer han i kommentaren sin.

Venstre-politikeren Abid Q. Raja er kategorisk i situasjonsbeskrivelsen. Tidligere uttalte han seg positivt til prisutdelingen, men nå har han skiftet tone, og ber om at prisen trekkes.

– Vi kan ikke sende et signal til minoritetsungdom om at du kan være homofob, lefle med terrorisme og hylle sharia, og så bli æret med en pris, sier han i et intervju med osloby.no.

– Burde gitt Mohsan en unnskyldning
En av kommentatorene som kommer med en annen vri på saken er Dagbladets Aksel Braanen Sterri. I kommentaren skriver han at det er “Aftenposten som fortjener ramsalt kritikk for sitt særdeles slette journalistiske og presseetiske håndverk”:

“Aftenposten har dratt et ungt menneske ut i offentligheten og navnet hans ned i søla, for alltid. Det står det ingen respekt av…
Aftenposten skylder også Raja en unnskyldning. Denne prosessen er ikke ei avis av Aftenpostens kaliber verdig”.

Klikk her for å lese Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansens avklaring og beklagelse overfor leserne i kjølvannet rundt denne kåringskontroversen.