Nakba-dag markeres på “Vestbredden” i Oslo

DABKE: Dabke er en tradisjonell palestinsk dans. Her ser vi dabke-dansere ikledd tradisjonelle palestinaskjerf.
Foto: Sarah Canbel
Demonstrasjon og dabke er nøkkelord for Visit Vestbreddens markering av Nakba-dagen.

Søndag 15. mai markeres Nakba-dagen av palestinere og støttespillere over hele verden. “Nakba” betyr “katastrofe”. Det er ingen feiring, men en markering av da staten Israel ble opprettet i 1948 og fordrev palestinerne vekk fra sine hjem. Ifølge Al Jazeera ble over 750 000 palestinere fordrevet mellom 1948 og 1949. På samme tid skal 15 000 palestinere ha blitt drept av zionistiske styrker.

I Oslo starter markeringen allerede på lørdag. Visit Vestbredden arrangerer en “kulturell okkupasjon av Akerselvas vestbredde”, en referanse til den israelske okkupasjonen av Vestbredden i Palestina. I tillegg til musikk og dans ved gressletten utenfor Kulturkirken Jakob, skal det også arrangeres en demonstrasjon foran Stortinget.

ØDELAGTE HJEM: Palestinske hus har med jevne mellomrom blitt jevnet med jorden av israelske myndigheter.
Foto : Skjermdump fra UNRWA-video

Ifølge arrangementssiden har festivalen som formål å sette lys på brudd på folkeretten og menneskerettighetene, og tilrettelegge for underholdende læring for alle aldre.

Visit Vestbredden skriver videre at den etniske rensingen av palestinere fortsatt pågår, og at seks millioner palestinere nå er statsløse flyktninger utenfor Palestina.

Støtte fra venstresiden

En viktig del av markeringen, er demonstrasjonen foran Stortinget. En av parolene i demonstrasjonen er: “Sanksjoner brudd på folkeretten og menneskerettighetene”.

Arrangementet har en lang liste med tilsluttede organisasjoner. Blant disse er de politiske partiene Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt.

Rødts vararepresentant Seher Aydar har tidligere tatt til orde for en nasjonal og kommunal boikott av Israel for å vise solidaritet med det palestinske folket.

Marian Hussein har også vist helhjertet støtte for en boikott av varer produsert på okkupert palestinsk jord:

– Oslo kommune viser internasjonal solidaritet ved å gå inn for en boikott. De stadige overgrepene fra Israel mot det palestinske folk krever et tydelig svar fra det internasjonale samfunnet. Boikott av varer produsert på okkupert jord er et slikt svar. Oslo vil ikke tvinges til å handle fra okkupert land, varer som gir profitt til bosetterne, sa Marian Hussein  til Dagsavisen i 2021 da FrP ville forby Oslo kommunes planer om å boikotte israelske varer fra okkupert palestinsk jord.

Les også: Norge tar ikke stilling til om Israel er en apartheidstat

Les også: Amnesty USA: – Har ikke tatt stilling til okkupasjonen

BOMBING: Sivile i Gaza har blitt bombet av israelske militæret i flere omganger. Dette bildet er fra 2014.
Foto : Skjermdump fra UNRWA-video