Innvandrere kan bidra til økt innovasjonskraft i Norge

Gründer Aiman Shaqura skal etter planen innom alle de største norske byene med Give a Job. Flere flyktninger har blitt fast ansatte og mange har også fått seg vikariatet etter å ha møtt arbeidsgivere på arrangementene i Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Bildet er fra åpningen av Give a Job i Stavanger
Foto: Øystein Winstad
Selv om hver femte gründer har innvandrerbakgrunn, understreker Aiman Shaqura at det er spesielt utfordrende for personer med innvandrerbakgrunn å skulle starte for seg selv. 
0Shares

Omtrent hver femte gründer har innvandrerbakgrunn, melder P4. En av årsakene er at en fjerdedel av personer med innvandringsbakgrunn er overkvalifisert for den jobben de har i dag. 

Aiman Shaqura, leder for programmet Charge som hjelper selskap med førstegenerasjons innvandrere opp og frem, tror en annen årsak til den høye andelen er at dette er mennesker som tør å satse.

Mangler profesjonelt nettverk
Shaqura roser personer som skaper sin egen arbeidsplass når de sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Samtidig er hun klar over at det er utfordrende for personer med innvandrerbakgrunn å skulle starte for seg selv. 
 
– Den største grunnen til det er verken kompetansen eller evnen til å gjennomføre, men mangel på et profesjonelt nettverk som kan støtte opp under de gode forslagene som mange med innvandringsbakgrunn har, sier han til P4
 
Norge på kartet
For samtidig som hver femte gründer har innvandrerbakgrunn, er det kun 50 prosent av flyktninger som har bodd i Norge i ti år, som har kommet seg inn på arbeidsmarkedet. 
 
– Mange innvandrere er robuste, kreative, har høy utdannelse og sitter på mange gode idéer. Hvis vi gir dem jobb og mulighet til å få realisert selskapene sine, kan det bidra til flere arbeidsplasser, det kan sette Norge på kartet og bidra til at vi få en økt innovasjonskraft, sier Shaqura.