Oppdaget ordet «neger» i norsk lærebok

Da en lærer fant ordet "neger" i en lærebok utgitt av Aschehoug i 1980, men trykket igjen i 2015, beklaget forlaget seg og fjernet boka
Foto: Christian A. Calmeyer/Flickr
Lærer sa ifra til Aschehoug forlag som har utgitt boka. Forlaget har beklaget på det sterkeste og fjernet boka fra hyllene. 
0Shares

I lærerboka «Lek med ord», utgitt av Aschehoug forlag, blir elever bedt om å finne ordet som ikke passer inn, og ordene de får oppgitt er «gås», «høne», «hane», eller «neger», skriver side2.

Boka ble først utgitt i 1980 og trykket opp igjen i 2015 uten å bli redigert. Dette beklager Aschehoug, som nå har fjernet tittelen fra sine salgskanaler.

– Slike ord skal ikke forekomme i våre utgivelser, og vi beklager sterkt at vi har sluppet gjennom denne svært uheldige oppgaven, sier redaksjonsleder Gro Schaathun i Aschehoug Undervisning til NTB.

– Sinnssykt
Det var læreren Marit Winnæss-Huseby fra Kampen skole i Oslo som fant ordet «neger» i norskboka.

– Jeg reagerte med vantro, sier hun til Dagsavisen, som også har omtalt saken.

Huseby kontaktet Aschehoug, som nå har fjernet boka og som arbeider med å spore opp eventuelle eksemplarer i bokhandlere for å tilbakekalle disse. Det skriver Dagsavisen. 

– Jeg synes det er helt sinnssykt. Jeg hører de sier den er fra 1980, men når den er sist gitt ut i 2015 er det helt utrolig at ingen har oppdaget dette. Dette ordet burde vært luka ut allerede på 90-tallet, sier Winnæss-Huseby.