Hva skjer når en kristen organisasjon tagger en komiker?

Kristen Koalisjon Norge trodde de hadde tagget en katolsk advokat. Isteden gikk taggen gikk til en ateistisk komiker med samme navn.
Foto: skjermdump fra Facebook
Facebook-siden til Kristen Koalisjon Norge meldte fredag om en konferanse i januar. Blant inviterte talspersoner er den polske advokaten Bartosz Zalewski som er tagget i innlegget. Men det er ikke advokaten som ble tagget. Det var en komiker med samme navn.
0Shares

Kristen Koalisjon Norge mente å tagge advokaten i sin Facebookpost. Ved en feil tagget de en annen person med samme navn, nemlig den polske komikeren Bartosz Zalewski. Feilen fikk noen utilsiktede konsekvenser.

I januar lanserer den polske katolske organisasjonen Ordo Iuris sin faglige granskningsrapport om det norske fosterhjemssystemet og barnevernet. Lanseringen skjer i januar i regi av Kristen Koalisjon Norge (KKN). Flere polske jurister er invitert. Blant dem en viss Bartosz Zalewski, advokat i den katolske organisasjonen.

Ukorrekt humor
Men den ærverdige advokaten ble aldri tagget. Isteden gikk taggen til en navnebror som tilfeldigvis er svært kritisk både til advokatens arbeidsgiver og den katolske kirken.

Komikerens reaksjon sto å lese i kommentarfeltet på KKNs Facebookside:

Bartosz Zalewski kommenterte på gebrokken norsk, men poenget kom fram.
Foto : skjermdump fra Facebook

«Kjære KKN, Ordo Iuris er religiøse fanatikere som bruker juridiske midler til å undertrykker kvinner i Polen. Angivelig skal stifteren deres en gang ha spist alligatormøkk som en spøk. Men siden det har han begynte å gjøre det regelmessig. Nå har folk begynt å stille spørsmål. Takk så mye for at jeg ble tagget, hilsener og farvel.»

Polske komikere flest er ikke religiøse. Selv i Polen, landet hvor folk flest kaller seg katolikker, er de fleste stand-up komikere kritiske til kirken. Det var derfor uheldig av Kristen Koalisjon Norge å påkalle oppmerksomheten til en polsk komiker.

Norsk kontekst

Ordo Iuris betyr Den juridiske orden. Det er en katolsk organisasjon som ønsker å innføre endringer i loven, i takt med kristen etikk. Det var Ordo Iuris som sto bak forslaget om totalforbud mot abort i Polen. For mange fremstår organisasjonen som kvinneundertrykkende.

Organisasjonens advokater har hjulpet og støttet norske Silje Garmo i hennes sak mot barnevernet. Saken ble omtalt både i norske, polske og internasjonale medier.

I går fikk Garmo beskyttelsesgaranti fra den polske regjeringen. Det er i forbindelse med denne saken at polske jurister, altså ikke komikere, kommer til Oslo.