Semifinaleklare gategutter glitrer med festfotball

Gateguttene fra det pakistanske laget Muslim Hands FC har imponert sålangt under Norway Cup.
Foto: Assad Nasir
Flere hundre norsk-pakistanere og andre har møtt opp for å se solskinnshistorien Muslim Hands FC under Norway Cup, som er klare for semifinale.

Laget består av gatebarn fra ulike steder i Pakistan som er en del av et utdanningsprogram drevet av organisasjonen Muslim Hands, ifølge bloggen YMSE.

Muslim Hands er en internasjonal ikke-statlig organisasjon i over femti land over hele verden for å hjelpe de som er berørt av naturkatastrofer, konflikter og fattigdom. Organisasjonen ble etablert i 1993 i Nottingham.

Sålangt har gategutte-laget imponert under turneringen. I gruppespillet tok de ni poeng, og er og endte opp ubeseirede i med totalt 16 mål. I første sluttspillsrunde i klassen Gutter 17 rundspilte det pakistanske laget Molde FK, og vant 4-0 på Furuset kunstgress tidligere denne uken. Laget gjentok samme resultat mot Trysil i samme runde.

Under kampen mot Molde FK vant de pakistanske ungguttene 4-0 (Foto: Assad Nasir).
Foto : Assad Nasir

Tidligere i dag vant de kvartfinalen på bane 3 på Ekeberg, mot Sandviken, og skal ut mot Bremnes i semifinale senere på fredag.

Første Europa-tur

Kontaktperson Imran Tariq, som fungerer som tolk og pressekontakt for Muslim Hands FC, forteller til Utrop at kvartfinalen mot Sandviken var en hard nøtt å knekke.

– Sandviken var en av de vanskeligste motstanderne i klassen, og ble regnet som en av tuneringens beste lag på papiret. Guttene er veldig glade, og har det gøy akkurat nå. Vi er nå motiverte for å gå hele veien. Om det vil bli finale eller bronsefinale på lørdag får vi vite i kveld. Vi er garantert å bli en av de beste fire uansett.

For de pakistanske gateguttene er dette første gang de er på tur i Europa.

– I fjor var de i Qatar på syverturnering (jour. anm. lag med sju spillere) hvor de tok sølv etter straffesparkkonkurranse mot et egyptisk lag. Hjemme i Pakistan har man han hatt flere uttak med prøvespill før man stablet troppen som som skulle til Norway Cup, og en elleverturnering.

Utfordrende tilværelse

Etter Norway Cup skal ungguttene tilbake til hjemlandet, til en utfordrende tilværelse, som gjøres lettere takket være hjelpearbeidet fra Muslim Hands.

– Noen av guttene jobber som fiskere, andre jobber i familiebutikken eller dekklager, mens andre igjen er foreldreløse, og noen har ikke jobb engang. Spesielt de to siste gruppene får hjelp fra organisasjonen, som holder til i Mirpur, basen i Pakistan. Her får de utdanningshjelp, i tillegg til at de trener fotball sammen med de andre guttene i en akademi.

Samtidig som ungguttene gjør det godt på banen, holder Muslim Hands på å opprette en skandinavisk eller norsk avdeling.

– Jeg tenker at det mest sannsynlig vil bli en norsk avdeling, siden det kan lette samarbeidet med Norway Cup. Vi snakket om dette nylig.

Flere hundre tilskuere

Laget har skapt stor interesse i et land som ikke har fotball som fremste idrett, sier Iqbal.

– Også her hjemme blant norsk-pakistanere har deltakelsen skapt stor engasjement. Guttene er helt råe til å markedsføre seg, og har med seg egne journalister og kamerafolk til Norge. Laget har kontakt med så å si alle TV-kanaler i Pakistan, og europeiske medier rettet mot pakistanere.

Alles øyne er rettet mot laget, sier han.

– Under kampene på Furuset og Ekeberg har vi hatt opptil 500 til 800 tilskuere. Hele teamet mitt har også jobbet opp mot miljøet og Facebook-grupper som Samfunnsengasjerte norsk-pakistanere (SNP), som har flere titusener medlemmer, og som får oppdatert informasjon om laget. Telefonsamtalene renner inn, spesielt nå som vi har sjansen til å gå til finalen, forteller han.