– Innvandring ikke hovedårsak til fattigdom

Er poppis blant muslimske velgere: Arbeiderpartiet kan få åtte av ti stemmer fra innvandrervelgere med landbakgrunn i et muslimsk land, ifølge ferske tall fra SSB.
Foto: Arbeiderpartiet
En samlet opposisjon er kritiske til finansminister Siv Jensen og hennes nyutgitte stortingsmelding om fattigdom. SSB-forsker er også kritisk.
0Shares

– Høyrepolitikken de siste seks årene har økt forskjellene i Norge. Når forskjellene øker, svekkes tilliten i samfunnet, vi får lavere økonomisk vekst til fordeling og konfliktnivået øker, sier leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre i kommentar til Stortingsmeldingen som Regjeringen lanserte i dag, ifølge NTB. Han etterlyser handling fra regjeringen. 

stortingsmeldingen Muligheter for alle – Fordeling og sosial bærekraft heter det blant annet at ulikheten er høyere nå enn for 30 år siden. 

SV-leder Audun Lysbakken mener finansministerens uttalelser er feil.

Finansministeren tar helt feil, mener SVs Audun Lysbakken.
Foto : Trine Melheim Næss / IMDI

– Det er skremmende om finansministeren ikke forstår at økt ulikhet handler om mye mer enn fattigdom, sier Lysbakken til NTB.

Rødt-politiker mener det er et feilfokus på innvandrere i fattigdomsdebatten.

– Det lønner seg mer å arve og eie enn å jobbe, og det må vi ta tak i hvis utviklingen skal stoppes. Det holder ikke å peke på innvandring mens man gir skattegaver til de på toppen, sier nestleder Marie Sneve, ifølge NTB.

Innvandring ikke hovedårsak
Forsker i Statistisk sentralbyrå, Rolf Aaberge, er også kritisk til finansministeren og mener hun tar feil. Aaberge sier innvandring bidrar til økte ulikheter, men reagerer på Jensens påstand om at innvandring er hovedårsaken.

– Det stemmer ikke det Siv Jensen hevder, at det er innvandring som er hovedårsak til at ulikhetene øker i Norge.

– Den viktigste grunnen til økonomisk ulikhet, er økningen i inntekten til de aller rikeste, sier Aaberge.