Brenna får kritikk for matkø-budskap

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener at matkøene ikke skyldes at ytelsene er for lave, men at flyktninger ikke er i jobb.
Foto: Claudio Castello
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting». Den politiske opposisjonen reagerer sterkt.

I et intervju med Vårt Land, spør Brenna: Står du i matkø fordi du kan, eller står du i matkø fordi du må? 

– Det er ulike grunner til at folk bruker frivillighetens matsentraler. Noen tar imot mat for å bruke penger på andre ting, som er naturlig for folk å gjøre. Hvis alternativet er å gå sulten, så er det et større problem, forteller hun.

Ut ifra den nye Fafo-rapporten, mener Brenna at matkøene ikke skyldes at ytelsene er for lave, men at “vi må få flere i jobb, særlig flyktninger fra Ukraina og Syria.”

I det vi går inn i adventstiden, presser Rødt regjeringen med krav om en krisepakke og advarer om en fattigdomskrise. Også SV presser på. Tonje Brenna er mot. Hun mener at det er arbeid som trengs.

Dette foreslår Tonje Brenna

Brenna foreslår yrkesretting av introduksjonsprogrammet, blant annet sette folk i kontakt med mulige arbeidsgivere raskere.

I tillegg, tilbud om kurs som gjør at flyktninger kan bruke kompetanse og arbeidserfaring fra hjemlandet i det norske arbeidslivet.

Får kritikk

KrF leder, Olaug Bollestad reagerer på Brenna sine uttalelser.

–  Jeg synes det er hjerterått av en statsråd å si dette. Hun burde ta seg en tur til matsentralene og frivilligheten og snakke med de som tar imot og deler ut, sier hun til NTB.

Hun mener at dette er en arrogant uttalelse fra en statsråd som har ansvar for både arbeid og sosial-feltet.

–  Noen ber om hjelp fordi kjøleskapet er tomt, andre for å slippe å ta barna ut av fritidsaktivitetene eller ha råd til nye vintersko fordi barnas gamle har blitt for små. De har sine grunner til å stå der, legger hun til.

Ytelsene strekker ikke til

Rødt politikeren, Tobias Drevland Lund sier til Utrop at rapporten viser klart at de ytelsene de får faktisk ikke strekker til i den priskrisa folk opplever nå.

– Når man har kommet til Norge på flukt fra et krigsherjet Ukraina skal virkelig ingen bli tvunget til å stå i matkø for å få mat, sier han.

Rødt vil derfor øke stønaden til beboere på asylmottak med 30 prosent, noe som tilsvarer at satsene øker med om lag 400 kroner i måneden i mottak med kantine, og 1300 kroner i mottak uten.

– Integrering i det norske samfunnet må starte tidlig og introduksjonsprogrammet må styrkes. Derfor øker Rødt introduksjonsstønaden med 12 000 kroner årlig fra 01.01.2024, samtidig som vi øker antallet norsktimer i asylmottak fra 175 til 225 timer, forteller Lund.