– Historisk lov vedtatt

Generalsekretær i Salam, Begard Reza er veldig glad for at loven endelig har blitt innvilget.
Foto: Tore Meek / NTB
– Det er en super god nyhet for oss, det er noe som vi, lederne for de skeive organisasjonene har kjempet sammen for, og bra at Norge endelig har kommet inn på banen, sier Begard Reza, generalsekretær i Salam.

Tirsdag ble det offisielt vedtatt i Stortinget at konverteringsterapi blir forbudt i Norge. Stortinget over lovforslaget, og det ble vedtatt med 85 mot 15 stemmer. Det skjer etter flere år med sterke uenigheter om hvordan loven skal være.

Flere skeive organisasjoner hevder nå at vil bli lettere å være skeiv her til lands.

Konverteringsterapi en praksis som har som eksplisitt mål å endre, undertrykke eller fornekte en persons seksualitet, seksuelle atferd, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Og dette blir nå forbudt i Norge. Strafferammen for å utføre konverteringsterapi skal være bot eller fengsel inntil tre år, eller seks år hvis overtredelsen er grov.

Langt tid

Generalsekretær i Salam, Begard Reza er veldig glad for at loven endelig har blitt innvilget, men skjønner ikke hvorfor det har tatt så langt tid.

– Det er en super god nyhet for oss, det er noe som vi, lederne for de skeive organisasjonene har kjempet sammen for, og bra at Norge endelig har kommet inn på banen. Samtidig, skjønner jeg ikke hvorfor det har tatt så langt tid, for disse menneskene fortjener all beskyttelse, sier hun til Utrop.

Salam er en norsk frivillig organisasjon som arbeider for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.

Reza sier til Utrop at denne loven sterkere beskytter skeive folk, og at vi har trengt denne loven lenge.

– Man har rett til å ikke bli torturert, forfulgt, og man har rett til å være seg selv uten at noen skal prøve å endre deg. Dette er jo menneskerettigheter det handler om. Staten juridisk beskytter oss, men vi trenger også ber beskyttelse av storsamfunnet, for slik kan livene deres forbedres.

En lov som skal være for alle

Hanne Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden, sier til Utrop at dette er en lov som skal beskytte alle skeive som opplever å bli utsatt for såkalt konverteringsterapi, og at det er svært bra at loven nå har blitt vedtatt.

– Det er viktig å understreke at loven ikke gjør at holdningene til skeive endres til det bedre over natten. Negativ sosial kontroll, æresrelatert vold og ønske om å endre skeive vil ta tid å få slutt på, og det påvirkningsarbeidet er noe som vil måtte pågå over lengre tid.

Videre, sier hun:

– Vi håper at all den skammen de skeive som har blitt utsatt for konverteringsterapi er blitt påført, nå blir redusert, og at folk vil slutte med denne ulovlige praksisen, for det hjelper jo ikke. Det bidrar kun til en forverring av psykisk helse og opplevelse av egenverdi. Vi håper loven nå vil trygge levekår for skeive som kommer fra religiøse og konservative miljøer.

– Endelig. Konverteringsterapi er en uakseptabel innblanding i folks seksuelle orientering og kjønnsidentitet, som ødelegger liv – nå blir det endelig forbudt.

Det sa daværende kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, i midten av juni, like før hun måtte gå av som statsråd, om innstillingen til forbudet mot konverteringsterapi i Norge, skriver VG. 

Kjempestort

– Dette er kjempestort for oss. Jeg tror nesten ikke at vi forstår helt hvor stort dette er i den skeive historien. Dette er en av de tingene man kommer til å se tilbake på med stolthet, at det i dag ble vedtatt et forbud som gjør det lettere å være skeiv i Norge, sier leder i FRI, Hilde Arntsen, til VG.

Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, sier til VG at dette er veldig viktig, for det handler om den essensielle retten til å være den du er.

Blir forbudt å «drive homofilien» ut av et menneske

Konverteringsterapi blir utøvd flere steder i Norge, og utøves av personer i ulike posisjoner og kontekster – og særlig av religiøse ledere, helsepersonell og familie.

Det viser en ny rapport fra Nordlandsforskning, gjengitt av Bufdir, som også sier at 47 prosent har opplevd forsøk på konvertering.

Jaffery henviser til rapporten når hun forklarer hvorfor konverteringsterapi nå blir forbudt her til lands:

– Det er bevist gjennom forskning og ved enkelthistorier at dette skjer i Norge. At noen bruker virkemidler som skaper en forståelse av at «du som menneske er ikke godt nok, du må endre deg fordi du er homofil». Man kan ikke «drive homofilien» ut av et menneske, og det er dette som nå blir forbudt, sier statsråden, sier hun til VG.