Kjønnsbasert forfølgelse tas alvorlig

(INNENRIKS) Regjeringen skal snart sette ned et lovutvalg som skal gå gjennom utlendingsloven, og foreslå en eller flere nye lover på ved behandling av asylsøknader basert på kjønnsbasert forfølgelse.

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg vil nå at kjønnsperspektivet blir tatt inn i mandatet til lovutvalget.

Kommunal- og regionaldepartementet skal lyse ut et forsknings/utviklingsoppdrag som skal vurdere grensegangen mellom asyl og oppholdstillatelse på humanitært grunnlag i Norge. En viktig del av prosjektet vil være å se på hvordan regelverk og praksis slår ut for asylsøkere som påberoper seg kjønnsbasert forfølgelse.

Forslag til å endre utlendingsloven § 16 har vært på høring. Kommunal- og regionalministeren vil legge fram en odelstingsproposisjon for Stortinget med forslag om å ta inn en forskriftshjemmel i loven § 16 som gir departementet mulighet til å gi utfyllende regler i forskrift om hvem som skal regnes som flyktning. Det er aktuelt å regulere kjønnsbasert forfølgelse her.

Departementet vurderer også å endre saksbehandlingsreglene i asylsaker, for å sikre at viktige forhold som kan bidra til at opplysninger om asylgrunnlaget kommer fram så tidlig som mulig, og helst før vedtak blir fattet.