Mitt møte med kriminalitet

0Shares

En lørdag kveld. Ute på stam baren med vennegjengen. Gladbrisen. Spilte biljard. En ganske fredelig, men trivelig kveld med godt selskap. Natten tar over. Vi bestemmer oss for å gå hjem. På utsiden står den lokale moped taxi gjengen og venter. De vil vi skal bruke deres tjenester. Vi avslår høflig. De blir aggressive og begynner å angripe meg med et svært stygt språk. De retter seg kun til meg. Fordi jeg er jente og snakker samme språk som dem selv. Ordentlige vietnamesiske jenter går ikke ut på natten, drikker ikke og henger i hvert fall ikke med vestlige!

 

De vet jeg er en norsk student, men de vil bare lage bråk. Det er lettere å true en som snakke samme språk. Jeg er dessverre en ”easy target” for dem. Mine venner og jeg ignorerer dem og går videre. De følger etter med moped og truer med å både kutte meg opp i små biter og kaller meg for en norsk student prostituert som drar nytte av backpackere som kommer på besøk i Hoi An. Det er 4 mopeder som omringer vennegjengen. Vi ignorerer, men de blir mer og mer aggressive og truende. De følger oss nesten hele veien tilbake til hotellet vårt. Det er ganske ubehagelig.

 

Noen dager etterpå drar mine venner og jeg ut og spiser middag. På veien oppdager vi den samme moped taxi gjengen. De står på gatehjørnet og stirrer på meg. Stygt. I det jeg går forbi dem hører jeg dem slenge leppa. De vil jeg skal høre dem. Jeg ignorerer dem igjen. Later som om jeg ikke hører. Går inn i restauranten. På utsiden står de og ser på meg. Venter. Med jern stenger. De vil ta meg. Jeg måtte ringe hotell vakten for at han skulle hente meg. Jeg kunne ikke gå hjem alene.

 

I dag sitter jeg på den norske ambassaden og skriver ferdig min eksamen. De ble informert om truslene og kontaktet meg. Dette var ikke første gangen en norsk student ble truet på livet og ambassaden anbefalte meg å dra fra Hoi An. Jeg fulgte deres råd, så her er jeg – alene i Hanoi etter flere måneder omringet av skandinaviske studenter. Min historie er kanskje ikke unik, men den kan være veldig skremmende (Ja, dette var slik det faktisk skjedde, men husk at jeg er en ganske tøff jente!).

 

Skjult kriminalitet

 

Kriminaliteten her i Vietnam foregår på helt andre premisser enn hva vi er vant med å se hjemme. Det er lite volds episoder, men når det først slår til er det ganske ille. Ifølge statistikker om korrupsjon i utviklingsland i sørøst Asia skal Vietnam være blant de mest korrupte landene. Korrupsjonen skjer nemlig ikke bare på det lavere nivå, men skal i følge de samme kildene være gjennomsyret i det byråkratiske systemet også. På grunn av det kompliserte totalitære byråkratiet er det lett å ta snarveier gjennom bestikkelser. Hvordan kan et land med så sterke tradisjoner og verdier være så korrupt? Vietnamesere er generelt veldig stolte og arbeidsomme folk, noe man merker veldig fort når man kommer hit til Vietnam. Likevel blir mange vietnamesere tvunget inn i en økonomisk ond sirkel hvor de må velge primære behov fremfor deres verdier. Kriminalitet og korrupsjon ganske kompliserte og omfattende temaer. Mitt møte med kriminalitet her i Vietnam har vært minimalt. Jeg kan til tider se det om jeg virkelig leter etter det. Jeg har aldri sett vold på åpen gate, slik man kan finne hjemme på lørdagskveldene når folk har fått litt for mye å drikke. Jeg vet at kriminalitet finnes overalt i verden. Til tross for at jeg har hatt en ubehagelig opplevelse her i Vietnam, lar jeg det ikke skremme meg. Jeg vil fortsatt anbefale Vietnam på det varmeste som en av de tryggere reisedestinasjonene.

 

Hilsen trygge, glade og like hele Chi

Se flere bilder i %%galleri%%