Talerstolen på Utøya er på mange måter blitt Norges viktigste.
Foto: utoya.no Pressegalleri
Det er i dag åtte år siden hatefulle ord ble til handling og Norge ble rammet av høyreekstrem terror rettet mot Arbeiderpartiet.
483Shares

Vi fryket de andre, men ble rammet av vår egen som fremmet hat og konspirasjonsteorier på sosiale medier og på grumsete nettsteder mot Arbeiderpartiet. Et av de største terrorangrep i europa ble utført av en hvit, etnisk norsk mann og han tok livet av 77 mennesker. Angrepet skulle ramme partiet gjennom å ødelegge regjeringskvartalet, men ikke minst, gjennom å ramme ungdommen på Utøya, for å kvele rekrutteringen til partiet.

Han var født her, oppvokst her og radikalisert her. Han var alene om sine handlinger, men han er ikke alene om sine meninger. Rasisme, hat og fremmedfrykt lever i beste velgående.

Vi hadde en justisminister som måtte gå av etter bare 63 dager for å ha montert et bilde av terrorister sammen med Arbeiderpartiet, og skapte et inntrykk av at Arbeiderpartiet fremmer terrorister. Hennes regjeringsparti hylles av høyreekstreme, nynazister og omfavnes av fremmedfientlige mennesker. De bærer fanen til massemorderen videre hvor det piskes opp hat, motsetninger og konflikter mellom mennesker.

Hatefull og rasistisk retorikk brukes av de som ikke ønsker seg et samfunn med plass til ulike mennesker. Derfor må vi være på vakt når ekstremismen nå er på frammarsj. I vår moderne tid viser historien om 22. juli hva ekstremisme og hat kan føre til.

Det blir sagt at historien gjentar seg om man ikke tar lærdom av erfaringene. La oss gjøre det vi kan for å unngå at det utenkelige skal skje igjen. Terroren mot AUF på Utøya og i regjeringskvartalet var en politisk motivert handling og vi må tørre å slå ned på hatytringer rettet mot Arbeiderpartiet og mot minoritetsgrupper i samfunnet.

Vi må alltid huske – Og aldri glemme.

Petter Farstad er Facebook-debattant og antirasisme-aktivist

❤️