Strutter med selvtillit: Frp og Siv Jensen har i sistetiden slitt med lave tall på meningsmålingene. Nå går partiet tilbake til sin store kjernesak, innvandring, for å gjenvinne velgere.
Foto: frp.no
Jeg er glad og lettet over at det ikke var utlendinger eller muslimer som sto bak dette, skriver Abdelhak Abdellaoui i denne debattartikkelen.
Nå som det verste sjokket og støvet har lagt seg i Grubbegata har jeg tatt mot til meg å skrive denne artikkelen. Denne gangen ønsker jeg å reflektere litt det som har skjedd isteden for å skrive noe overilt, ubetenksomt, i sinne, i apati eller i sorg, slik mange med meg har følt de siste dager. Vi har grått innvendig og utvendig. Den beste medisin er som mange sier, nettopp å skrive eller snakke om det. Vi opplever en tragedie og er i krise nå. 

På min Facebook-profil skrev jeg det samme som denne overskrift men la også til ” og “mushlinger” må betale prisen for andres faenskap! (mushlinger er fleipete sagt fordi mange klarer ikke å si muslim, men sier mushlim) Jeg fikk et par krasse tilbakemeldinger av et par bekjente som jeg har stor respekt for. Var dette nettopp en ubetenksom ytring? Selvfølgelig ikke. Jeg banner kanskje i kirken nå, men jeg er glad og lettet over at det ikke var utlendinger eller muslimer som sto bak dette. Tekstmeldinger tikket inn på min mobil mens jeg paradoksalt nok ba fredagsbønnen i moskeen og ønsket alle mine medmennesker fred. For hilsenen til muslimer er jo Fred være med deg. Finnes det en mer vakker hilsen enn dette, til en ”søster”, ”bror” eller hvermansen?

Min første reaksjon mens jeg går mot regjeringskvartalet med bestemte og raske skritt og min sønn på slep, var sinne. De drittsekkene har klart det, tenkte jeg. For jeg var redd det var muslimer som sto bak. Er det rart? Jeg har tidligere skrevet at innvandringsdebatten har holdt en standard på barnehagenivå (Vg 11.06.11). Mattias Gardell har skrevet en bok om den nå velkjente og dokumenterte islamofobien som har ridd over Vesten det siste tiåret. En annen vind som har blåst over Europa er høyrebølgen. Paradoksalt nok er bildet noe annet enn det media tegner. De fleste terroranslag på kontinentet er utført av anarkister og separatister i følge rapporter.

Nok en gang reagerer Siv Jensen i kjent stil gjennom Frp sin skandalerekke. Hjelp! Jeg er et offer! Det er ikke til å stikke under en stol at Frp er det partiet som i tiår har rørt under fremmedfrykt og rasisme. Representantene Per W. Amundsen og Christian Tybring-Gjedde er de som har frontet dette på det kvalmeste. Vi skal ha stor takhøyde og ytringsfriheten er også en av våre verdier vi skal fortsette å kjempe for. Profilerte politikere et særskilt ansvar som bør være gode forbilder. FN satte Frp på sin liste over fremmedfiendtlige partier. Da reagerte Stoltenberg regjeringen med protest. Det jo typisk norsk å være god (vg 28/6). Så vi kan jo ikke innrømme våre svakheter. Den store testen på våre verdier vil komme den dagen muslimer står bak en lignende terror dåd. 

Men som den arrogante PST-sjefen (treholtsaken) har sagt, det er bare snakk om tid før det skjer. Nå har det skjedd og som en av mine ”kritikere” på Facebook også skrev: ” Hold hodet kaldt, og hjertet varmt. Disse dagene vil bli en test på Norges verdier. Jeg synes Jens Stoltenberg har stått fram godt denne første dagen – med å prioritere omsorgen for de som er rammet og de som er truet – og ved å si at svaret på vold er mer åpenhet, mer demokrati”.

Jeg håper at vi takler denne krisen minst like godt som karikaturstriden (for kristne og muslimer gjorde en betydelig pr-kampanje i Midtøsten ), takket være mangeårig religionsdialog. En venn av meg sa den gang at vi har verdens beste muslimer. Den profilerte høyrepolitikeren Heidi Lunde skriver i bloggen også noe flott: ”Det er ikke naivt å tro på frihet, demokrati og åpenhet. Det eneste naive er å tro at dette er verdier som kommer av seg selv. Det gjør de ikke. De må kjempes for hver eneste dag. Gjennom ord og handlinger. Det er ikke fienden som er ekstremist, men oss selv dersom vi unnskylder, legitimerer eller godtar deres premisser og handlinger.” Sitatet lyder nesten som Øverlands dikt ”Du må ikke sove”. Lunde skriver også om klisjen om å finne meningen i det meningsløse.
 

Jeg er sikker på at vi kommer styrket ut av dette, slik vi har vist med vår velkjente humanisme i disse dager og som jeg også har tatt opp tidligere (Aftenposten Sidet 28/6). Måtte fred og kjærligheten lyse over foreldrene til Breivik, ofrene og deres pårørende og alle oss andre i denne vanskelige tiden som venter oss. I disse dager er vi alle osloborgere og Auf-ere. Jeg er stolt av å bo i Kongeriket Norge.