Det er ikke lett når barn ikke vil høre på det foreldrene ønsker. Ofte skjer det når familien har dårlig tid, og det er vanskelig å være tålmodig. 
Foto: Unsplash
Det beste du kan gjøre er å hjelpe barnet ditt å sette ord på hva som er vanskelig, skriver Nedre Romerike familievernkontor, og bemerker at alle mennesker roer seg ned når de føler seg forstått.
78Shares

«Vi har to barn, og ofte er det travelt. Noen ganger gjør ikke barna som jeg sier, og jeg kjefter på dem. Det skjer spesielt når vi har dårlig tid. Etterpå blir jeg lei meg, for det hjelper jo ikke. Det blir bare dårlig stemning av å kjefte. Hvordan kan jeg få de til å samarbeide med meg uten å kjefte?»

Hilsen mor til to som vil kjefte mindre 

Svar fra Familievernet:

Jeg tror alle foreldre kan kjenne seg igjen i det du forteller. Det er ikke lett når barn ikke vil høre på det foreldrene ønsker. Ofte skjer det når familien har dårlig tid, og det er vanskelig å være tålmodig. Noen ganger blir mamma eller pappa for sinte. Det er ikke noen god følelse å kjefte på barna sine, og det er sjelden det hjelper.

Så hva kan foreldre gjøre?

Det beste du kan gjøre er å hjelpe barnet ditt å sette ord på hva som er vanskelig. Alle mennesker roer seg ned når vi føler at noen forstår oss, det kan være helt magisk. Så når barnet ditt ser på TV og må slutte med dette for å legge seg, går det an å si: «Jeg forstår at det er dumt å legge seg når du har mer lyst til å se på TV». Eller når barnet ikke vil kle på seg for å gå ut om vinteren kan man si: «det er ikke morsomt å måtte gå ut i mørket når det er kaldt, det forstår jeg».

Ofte kan det roe ned, og en konflikt kan unngås. Det tar noen sekunder ekstra, men kan være verdt det. Det kan også roe ned å ta barnet på fanget eller gi en klem samtidig. Alt blir lettere hvis du forsøker å se situasjonen fra barnet ditt sin side, og forstå hvordan barnet opplever det.

Dine barn er heldige som har en mamma som ikke har lyst til å kjefte!

Hvordan er det å ha lyst på sjokolade i butikken og ikke få det? Hvordan er det å være sliten etter barnehagen og så måtte vente mens mamma eller pappa lager middag?

Det hjelper å øve på å ikke kjefte

Hvis vi forstår hvordan barnet har det, er det lettere å sette ord på det som skjer og vise barnet ditt at du skjønner at det ikke er så greit. Selvfølgelig vil ikke dette alltid virke, men det vil helt sikkert føles bedre både for deg og barnet når du gjør det på denne måten i stedet.

Det betyr ikke at de vanskelige situasjonene kan unngås, for alle opplever stress i hverdagen. Det vil fortsatt være situasjoner hvor det er nødvendig å si klart fra at noe ikke er greit, eller hvor du er for stresset til å vise forståelse. Men dere kan oftere ha det hyggeligere sammen!

Husk å øve på å gjøre det flere ganger, og tenk ofte på hvordan barnet opplever det som skjer. Dine barn er heldige som har en mamma som ikke har lyst til å kjefte!