– Resett hvitvasker jevnlig nazister og andre antisemitter på ytre høyrefløy. Resett sverger blant annet til det svenske partiet AfS, som samarbeider med nazistene i Scandza Forum og sprer feilinformasjon om Holocaust.
Foto: Dessuten samarbeider AfS med nazistene i Scandza Forum og sprer feilinformasjon om Holocaust.
– Når Resetts Erling Marthinsen skriver «folk som ikke syntes SD gikk langt nok i kampen for å løse Sveriges problemer», sikter han til en ganske urovekkende gruppe, skriver Gunnar Thune.
373Shares

Bak overskriften og introduksjon til denne teksten skjuler det seg et svært påfallende eksempel på hvordan Resetts redaksjon hvitvasker høyreekstreme. Saken er fæl, men mer om den senere. Resett ble lansert i 2017 og har etter sigende som hensikt å «fremstille saker fra en annen vinkel enn etablerte massemedier, samt få frem sakene som massemediene ikke ønsker å dekke». 

Ser løsningen på Sveriges problemer i nazismen

19. mai publiserte nettstedet en sak om en person som er arrestert og mistenkt både for drap og voldtekt. I den forbindelse handler saken delvis om drapsofferets koblinger til miljøer ytterst til høyre.

Partiet som nettstedets Erling Marthinsen omtaler så diffust som «folk som ikke synes SD gikk langt nok…» er Alternativ för Sverige (AfS), og han skriver: «AfS ble lansert 5. mars 2018. Partiet består stort sett av utbrytere fra Sverigedemokraterna (SD), og ble dannet av folk som ikke syntes SD gikk langt nok i kampen for å løse Sveriges problemer.» 

Partiet beskrives ikke nærmere, så hva Marthinsen må mene om dem må han selv svare for. Hvordan partiet opererer hersker det liten tvil om, men det omtales ikke. SD har jo sine velkjente nazistiske røtter, og i AfS lever disse røttene i høyeste grad videre. Partiets Anna Hagwall har spredt antisemittisk propaganda om forlaget Bonnier. Martin Hagwall har spredt antisemittisk propaganda i svensk kollektivtrafikk. Dessuten samarbeider AfS med nazistene i Scandza Forum og sprer feilinformasjon om Holocaust. Partiet har også koblinger til nazistene i Soldiers of Odin. Er det slikt som er å «løse Sveriges problemer»?

Ytre høyrefløy hindrer mediedekningen de selv savner.

Marthinsen, Resett og redaktør Helge Lurås vil kanskje helt overse at noen påpeker det faktum at deres nettsted forsøker å hvitvaske nazister, siden voldtektssaken som omtales er ganske stygg. Den handler om 19 år gamle Tommie Lindh, med tilknytning til AfS. Lindh ble drept natt til søndag 10. mai. SVT melder at en 22 år gammel mann er mistenkt for drapet og flere grove forbrytelser, blant annet voldtekt:

«Den 22-årige man som misstänks bland annat för mordet i Härnösand i helgen häktades under onsdagseftermiddagen av Ångermanlands tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, grovt olaga hot och misshandel. 22-åringen varken erkänner eller förnekar…

…Mannen är tidigare dömd för brott vid två tillfällen, bland annat för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka. Han har förekommit i andra utredningar om brott.»

I såkalte «alternative medier» inkludert Resett får vi vite at den mistenkte opprinnelig er fra Sudan, og Resetts Marthinsen samt andre «alternative medier» savner mer omtale i seriøse nyhetsmedier. Et søk på «Tommie Lindh» gir treff hos de nazistiske nettstedene Frihetskamp, Lykten, Motstandsrørslen (nazistene i Den Nordiska Motståndsrörelsen), Dailystormer (amerikanske nazister) og andre tvilsomme nettsteder verden over. Saken vekker ifølge Marthinsen «internasjonal oppsikt», og det er nærmest utelukkende i nazistiske miljøer. Marthinsen lenker til høyreradikale Samhällsnytt (men det er helt dagligdags hos Resett), AfS sin Twitter- og Facebook-side er dog uten en eneste bemerkning om partiets koblinger til nazister. Slik sendes altså lesere videre til høyreekstreme kilder.

Hos Resett utvikles et falskt narrativ om at forbrytelser begått av mennesker med innvandrerbakgrunn systematisk forties

Hvorfor er ikke sakens detaljer nevnt i seriøse svenske medier? For Resett og nazistene er visst poenget at den mistenktes identitet ikke nevnes. I seriøse medier nevnes heller ikke den dreptes tilknytning til nazister, så en hel del informasjon mangler, både i Resett og i seriøse medier. Hos nazistene i Frihetskamp får vi litt av forklaringen. Eventuelle involverte i saken nekter nemlig å uttale seg til seriøse nyhetskilder. Dermed er miljøene på ytre høyrefløy aktivt med på å forhindre mediedekningen de savner.

Resetts egen hvitvasking

Drap og voldtekt er grusomme forbrytelser som ikke kan forsvares. Hos Resett utvikles et falskt narrativ om at forbrytelser begått av mennesker med innvandrerbakgrunn systematisk forties, men det stemmer jo ikke. Eksemplene er utallige, blant annet om såkalte grooming-gjenger i Storbritannia. Dette har stort fokus hos Resett, som svært sjelden finner plass til grov kriminalitet begått av mennesker med vesteuropeisk bakgrunn, selv om mange slike saker ikke finner plass i norske nyhetsmedier. 

Påstander om at Resett legger vekt på saker seriøse medier ikke dekker holder altså ikke. De dekker det samme som seriøse medier så lenge gjerningspersonene har innvandrerbakgrunn, og lar være å omtale saker hvor gjerningspersonene ikke har innvandrerbakgrunn, i inn- og utland. Ja, og så hvitvasker de jevnlig nazister og andre antisemitter på ytre høyrefløy, ved å unnlate å nevne det mest vesentlige. Det er fristende å spørre Resett hvorfor de driver med slik hvitvasking, men det er lite sannsynlig at noen fra nettstedet noen gang vil svare saklig på et slikt spørsmål.