Hva veier egentlig en pupp?, spør NRK Super i en kviss for barn og unge på TV-serien Superkroppens nettsider. Å normalisere blotting av voksne personer foran barn er hverken sunt eller naturlig, skriver forfatteren av dette tilsvaret. 
Foto: NRK Supers nettsider
Det eksisterer en sunn blyghet der nakenhet tilhører den private og intime sfære. NRK Super ignorerer denne ved å sende serien Superkroppen, skriver Karl Tobias Hansen i dette tilsvaret.
Karl Tobias Hansen
Latest posts by Karl Tobias Hansen (see all)

NRK Super: Ville det vært greit at en lærer kledde seg naken foran barn i skolen for å undervise om kroppen? Det nye programmet til NRK Super bærer et usmakelig og hensynsløst preg av målet helliger middelet-tankegang.

NRK-serien Superkroppen bidrar til å gi barn en stemme og gi dem kunnskap, skriver Cathrine Irgens Nilsen den 14. februar, i sitt tilsvar på Rahma Vetlesdatter Søviks kritikk i Utrop fra den 8. februar.
Foto : Faksimile, Utrop 14.02.2021.

Hvordan skjelne mellom «sunn» og «usunn» nakenhet

Å lære om kroppen er naturlig, og det er viktig å danne et sunt bilde av egen kropp og utvikling. Å derimot normalisere blotting av voksne personer foran barn er hverken sunt eller naturlig. 

Redaksjonssjef i NRK Super Cathrine Ingres Nilsen forsøker å rasjonalisere dette i Utrop den 14.02.2021 med at «Noen av NRK Supers viktigste oppgaver er å gi barn en stemme og gi dem kunnskap. Vi mener at Superkroppen bidrar til nettopp dette.» 

Etter å ha fått servert nakne voksenkropper på NRK Super, hvordan skal barn klare å skille mellom «sunn» nakenhet som defineres ut fra NRK Super sin definisjon: voksne som blotter seg på Barne-TV, og usunn nakenhet? Eksistensen av overgripere og grupper som vil utnytte en lik tilnærming for grooming, og blotte seg foran barn «fordi det er akkurat som på NRK Super», må en for all del ikke ignorere!

Statskanalen bidrar til et skjevt syn på virkeligheten

Hva med barn som har opplevd seksuelt overgrep, skal ikke denne gruppen beskyttes? En veldig sårbar gruppe gjenopplever sitt traume ved å se på dette programmet, men NRK Super skal likevel presse dette i fjeset på alle barn i kunnskapen og opplysningens navn. 

Kroppen er sårbar, og barn må lære intime grenser og ikke grenseløshet

Barn surfer ofte muntert og bekymringsfritt på NRK Super for å se sine favorittprogrammer og plutselig dukker det opp blottet nakenhet rett framfor et barneansikt. «Æsj, det er ekkelt!» har mange barn uttrykt. Dette sier også noe om hvordan vi bør føle om og reagere på dette. For barn er dette ekkelt, det er uakseptabelt og uansvarlig av statskanalen å servere slikt på TV for de minste.

Det eksisterer en sunn blyghet der nakenhet tilhører den private og intime sfære. Kroppen er sårbar, og barn må lære intime grenser og ikke grenseløshet. Det at statskanalen normaliserer at voksne opptrer nakne på TV bidrar til et grenseløst og meget skjevt syn på virkeligheten. Alle mennesker er ikke nudister og det er heller ikke normalt eller greit å bli filmet naken, eller å vise seg naken foran en gruppe mennesker av begge kjønn. 

Usunn og grenseløs seksualitet presses på barn

Det er svært lite fornuftig at NRK velger å kjøre et nakenprogram helt uten aldersbegrensninger. Programmet burde vært utilgjengelig for barn og siden voksne ikke trenger denne form for opplæring bør hele programmet avvikles.  

Hvis det er slik at det er upassende for en lærer å stå naken foran et klasserom med barn, bør en tenke seg nøye om, for det er dette man gjør gjennom en skjerm. Det er nemlig ikke slik at barn bør få servert alt av verdens kunnskap, noe må en vokse opp for å skjønne og erfare. La barn være barn!

Hva skal barn med kunnskap om en voksens persons kropp? Kommer ikke barnet til å lære sin egen kropp å kjenne gjennom sin egen utvikling? Har vi voksne blitt så vant til å se nakenhet på skjermen at det ikke er noe feil med det lenger? «Æsj, det er ekkelt» lytt til barna NRK Super, og ikke press på dem usunn og grenseløs seksualitet.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.