UDI og UNE avslo en rekke søknader om familiegjenforening i perioden 12. september 2014 til 1. august 2017 fordi de mente at søknadene ikke var fremmet tidsnok, skriver artikkelforfatteren.
Foto: European Union
Mange familier kan uriktig ha fått avslått søknader om familiegjenforening etter at utlendingsmyndighetene tolket regelen om når søknad må fremmes feil, skriver Sveinung Liland Hartveit i dette innlegget.

En ny dom fra Borgarting lagmannsrett (LB 2019-175717) kan få konsekvenser for  familieinnvandringssaker. 

Borgarting lagmannsrett avsa i høst en viktig dom for personer som har fått avslag på søknader om familieinnvandring i perioden 12. september 2014 til 1. august 2017. Saken handler om eritreere som hadde søkt om familieinnvandring med sine familiemedlemmer som er flyktninger i Norge. Høyesterett avslo statens anke, og dommen er nå rettskraftig. Dommen viser at mange avslag på søknader om familiegjenforening i perioden 2014 til 2017 kan ha vært uriktige.  

Tolket regelen feil

I saker om familieinnvandring er det et krav om underhold, altså om inntekt. Ektefeller, barn og samboere av flyktninger som har opphold i Norge får unntak fra dette kravet, men bare hvis de søker og betaler søknadsgebyret tidsnok.

UDI og UNE avslo en rekke søknader om familiegjenforening i perioden 12. september 2014 til 1. august 2017 fordi de mente at søknadene ikke var fremmet tidsnok. Utlendingsmyndighetene krevde at søkeren møtte personlig opp ved utenriksstasjon innen ett år etter at familiemedlemmet fikk opphold i Norge.  

Lagmannsretten har nå sagt at utlendingsmyndighetene har tolket regelen feil. Det var nok å søke på internett og betale søknadsgebyret innen ett år etter at familiemedlemmet som en ønsket gjenforening med i Norge fikk oppholdstillatelse i Norge.  

Dommen viser at mange avslag på søknader om familiegjenforening i perioden 2014 til 2017 kan ha vært uriktige

Dette er alvorlig, og betyr at mange familier kan ha hatt rett til å få familien sin til Norge uten å ha fått det.  

Kan også få betydning for de som ikke har klaget

UNE har i kjølvannet av dommen skrevet på sine nettsider at familiene som hadde saken for  domstolene i forbindelse med denne dommen skal vurderes på nytt, og at de snarlig vil se på hvilken  betydning dommen får for andre behandlede saker. Dette er bra.  

Samtidig er det mulig at dommen også får betydning for personer som ikke har klaget sine avslag fra UDI til UNE. For dem det gjelder kan dere kontakte Jussbuss. Vi kan vurdere saken deres gratis, og se om dere har rett til familiegjenforening.  

Jussbuss tar imot nye saker på telefon mandager kl. 17:00 – 20:00, og tirsdager kl. 10:00 – 15:00.  Dere kan også sende inn saken elektronisk på nettsiden vår

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.