Navnet Osman kjenner kanskje noen fra den bosniske folkesangeren Osman Hadžić.
Foto: Screenshot, Osman Hadžićs nettside.
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer det arabiske navnet Osman.
40Shares
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Månedens navn
Den første dagen i hver måned introduserer Utrop et navn og forteller litt om hvor mange som bærer navnet og hvor det har sin opprinnelse.

Osman er et arabisk navn fra et ord for fuglegruppen trappe. Osman, tidligere ofte stavet Uthman i det latinske alfabetet, var en av de første lederne (kalifer) i den muslimske retningen sunni-muslimer. Dette er den mest utbredte retningen blant muslimer.

Bruk av navnet Osman i Norge og andre land

Osman har ikke tradisjon i Norge. Det kom først og fremst i bruk med innvandring fra muslimske områder fra sent på 1900-tallet.

Fra tidlig på 2000-tallet og fram til 2020 har bruken for det meste ligget rundt 5-10 fødte i året. Vi kan regne med at det blir liggende der til tidlig i 2020-årene. I 2018 var det 11 barn som fikk navnet og i 2020 4 barn.

Per 01.01.2021 var det 566 gutter og 4 jenter med navnet Osman i Norge. Jentene/kvinnene kan være feilregistrert med farens navn først.

I England og Wales var Osman på 920. plass i 2017 og på 642. plass i 2019.

Derfor fungerer Osman godt nå

Osman kom i bruk med innvandring fra muslimske områder sent på 1900-tallet. Det blir først og fremst brukt i familier som fører muslimsk navnetradisjon videre. Navnet her dessuten de tydelig stemte konsonantene m og n som mange foreldre liker.

Varianter av Osman

Osmane, Othman, Ousmane, Usman, Uthman

Slik uttales Osman

Othmaan, med th uttalt som i both på engelsk, er nær den arabiske uttalen.

I Norge blir det oftest uttalt som osman

Uttalen Åsman er vanlig i mange land.

Du kjenner Osman fra

Sanger Osman Hadžić, herskeren Osman I, også kalt Uthman I, grunnla det Det osmanske riket (også kalt Det ottomanske riket) rundt år 1300. Det ble til Tyrkia fra 1923.

Kilder: Statistisk sentralbyrå (SSB) og navneforsker Ivar Utne

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen.