Afghanistans nasjonale flyselskap, både det eldste og største flyselskapet i landet, bærer navnet Ariana. Navnet er også et godt kjent kvinnenavn i regionen.
Foto: Ariana Afghan Airlines
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer det mangfoldige navnet Ariana, med flere ulike opphav.
4Shares
Maren Eriksen
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Månedens navn
Den første dagen i hver måned introduserer Utrop et navn og forteller litt om hvor mange som bærer navnet og hvor det har sin opprinnelse.

Ariana har minst fire ulike opphav.
Det ene er jenteform av det nederlandske guttenavnet Arian, forkortet fra Adrian. Adrian kommer fra det latinske guttenavnet Hadrianus. Betydningen var opprinnelig mann fra byen Hadria/Adria som betyr det mørke.

Ariana ble dessuten brukt i flere europeiske land på 1500-tallet, sprunget ut fra det greske jentenavnet Ariadne som betyr «svært hellig».

På russisk regner en med at jentenavnet Ariane og guttenavnet Arian kommer fra det greske Areios (og det latinske Arius), men med ukjent betydning. Tolkninger er blant annet at ddet skal bety «irriterende» og «ødeleggende». 

Iran har navnet Ariana (ofte skrevet Aryana i vårt alfabet) og Arian (Aryan). Opphavet er ordet arya i språket sanskrit (eldre indisk) som tidlig betydde «herre». Dette ordet ble tatt i bruk om folkeslaget ariere i et området der India ligger. 

Betydninger var «innbyggere i eget land eller område». Arya ble senere til ordet arian, brukt om innbyggere som noen hundre år før vår tidsregning befolket et stort landområde blant annet i store deler av dagens Afghanistan og Iran. 

Det er herfra guttenavnet Arian (Aryan), og jentenavnet Ariana (Aryana) stammer. Dette er også opphavet til landsnavnet Iran, arianenes land.

I Wales kan det walisiske ordet arian som betyr sølv, enten ha ført til egen laging av Arian og Ariana, eller det kan ha inspirert til bruken av kjente navn fra andre land.

Bruk av navnet Ariana i Norge og andre land

Ariana kom i bruk i Norge fra 1980-årene og har særlig blitt brukt etter år 2000. Noe av bruken har også kommet med innvandring fra flere land i Europa, blant annet Balkan og flere søreuropeiske land, og fra Midtøsten. Fra Midtøsten kommer det også med skrivemåten Aryana. 

De siste 10 årene har mellom 20 og 30 barn i året fått navnet. I 2020 var antallet 32.

I England og Wales var Ariana på 126. plass i 2019.

I USA har Ariana vært i topp 1000 de fleste årene siden 1978, og i topp 100 siden 2001. I 2020 var Ariana på 79. plass i USA.

I Australia var Ariana på 72. plass i 2020.

Derfor fungerer Ariana godt nå

Ariana blir brukt fordi det har mange klanger som passer fint med smaken til mange foreldre. Navnet har godt med vokaler, to vokaler inntil hverandre (ia), og den tydelig stemte konsonanten n.

Bruken har ligget rundt 20-30 i året siden før 2010. Bruken ser ikke ut til å øke nå rundt 2020, og det vil sannsynligvis holde seg på samme nivå i alle fall til tidlig på 2020-tallet.

Varianter av Ariana

Adriana, Adriane, Adrienne, Ariadna, Ariane, Arianna, Aryana

Slik uttales Ariana

ar-ja-NA

AAR-i-ana

Du kjenner Ariana fra

Sanger Ariana Grande, svømmer Ariana Kukors, skuespillere Ariana Pearl Guido, Ariana Berlin, Ariana Greenblatt, Ariana Madix og Ariana DeBose , modeller Ariana Cooper og Ariana Miyamoto, maler Ariana Richards, motedesigner Ariana Rockefeller, tv-personlighet Ariana Biermann

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.