Den svensk-tysk-italiensk-amerikanske skuespilleren Isabella Fiorella Elettra Giovanna Rossellini er blant annet kjent for sin rolle i David Lynch-filmen «Blue Velvet». Hun vokste opp med svensk mor og tysk far i Roma, tilbrakte en rekke år i Paris, og flyttet til New York City da hun var 19 år. 
Foto: Michael Comte
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer navnet Isabella, som har sin opprinnelse i middelalderen og er en italiensk variant av det som opprinnelig var et spansk navn.
Maren Eriksen
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Månedens navn
Den første dagen i hver måned introduserer Utrop et navn og forteller litt om hvor mange som bærer navnet og hvor det har sin opprinnelse.

Isabella er en italiensk form av Elisabeth, og det ble til i middelalderen. Elisabeth er et bibelsk navn med hebraisk opphav og betyr Gud er fullkommen. Isabella ble til i Italia fra det spanske Isabel. I Spania ble Elisabeth først til Elisabel, fordi det passet bedre med spansk språk. Bel er dessuten likt ordet som betyr vakker på spansk, og det kan også ha gjort at en slik del har passet bra i et navn. Senere falt El- vekk, kanskje helst fordi det er bestemt artikkel for hankjønnsord på spansk og passet dårlig i jentenavn. Slik ble det Isabel. 

På italiensk la de til en til -a fordi det var normalt for jentenavn. Da ble det Isabella. Isabel og Isabella kan også ha andre forklaringer. Isabel blir også sett på som variant av navnet som er Jesabel i norske bibler (Jezebel i spanske), mye omtalt i begge kongebøkene i Det gamle testamentet. Jesabel blir forklart som seksuelt uberørt, men også som (guden) Baal har god helse, og som spørsmålet «hvem er høyheten?» Baal var en før-kristen gud i Midtøsten, og navnet Baal, som er del av navnet Isabel, betyr eier eller ektemann.

Bruk av navnet Isabella i Norge og andre land

Navnet var brukt av noen få på 1700- og 1800-tallet. Samlet for første og øvrige fornavn med ulike skrivemåter (Isabella, Isabelle, Isabell og Isabel) var det 36 i 1801, 56 i 1865 og 104 i 1910. Skrivemåter kunne veksle med den som skrev navnet. Andelen Isabella i skrift økte over tid, og de fleste fikk navnet sitt skrevet slik i 1910-folketellingen.

Blant varianter av navnet begynte Isabella å komme i bruk i Norge fra 1950-årene, Isabell fra 1970-årene og Isabella fra rundt 1985. Isabelle har vært mindre brukt. Alle formene begynte å stige klart fra tidlig i 1980-årene og fram mot 2005. Da navnene var mest populære, var Isabella like mye brukt som Isabel og Isabell til sammen.

I 2018 var Isabella på 87. plass, i 2019 på 85. plass og i 2020 på 87. plass.

Bruken av Isabella og lignende navn fikk økt bruk i Skandinavia fra 1980-tallet, og nådde særlig høyt rundt 2010. I USA nådde det også høyt rundt 2010, med førsteplasser. I England og Wales var det på 6. plass de fleste årene fra 2016 til 2020, som sitt beste der foreløpig. Økningen kom altså i Skandinavia før både USA, og England og Wales.

I hjemlandet for Isabella, Italia, ble det slått av det opphavlig spanske Isabel fra 2016, kanskje fordi Isabella blir oppfattet som gammeldags. I Spania leder fortsatt det opphavlig spanske Isabel, men Isabella har kommet inn blant de hundre vanligste fra 2018. I Portugal har også Isabel vært den vanlige formen fra gammelt av. Der gikk Isabella forbi Isabel fra 2018, med 49. og 56. plass det året. I Spania og Portugal kan bruken av Isabella i USA og kanskje også ellers i Europa har virket inn.

I Sverige og Danmark har Isabella og varianter av navnet blitt mer og mer brukt fra 1980- og 1990-årene, særlig Isabella. I Sverige var bruken for Isabella på sitt beste i 2010 på 26. plass. Den franske formen Isabelle lå høyere i mange år, og var på sitt beste i 2008 og 2010 med 16.-plasser. I 2020 var Isabella på 65. plass i Sverige.

I Danmark var bruken av Isabella størst i 2010 da navnet var på førsteplass. I 2020 var navnet på 24. plass. Bruken i Danmark kan sannsynligvis være styrket av den danske prinsessen Isabella som ble født i 2007, men bruken var omfattende før det.

I England og Wales var Isabella på 6. plass i 2019, og navnet har lenge vært i topp 10 der.

I USA har Isabella vært blant de 1000 vanligste gjennom første halvdelen av 1900-tallet til 1948 og på nytt fra 1990. Navnet var på førsteplass i 2009 og 2010, og har vært i topp 10 siden 2004. Isabella var på 7. plass i 2020.

I Sør-Amerika har Isabel vært mer brukt enn Isabella tidligere, slik som i Spania og Portugal, men Isabella har kommet mer i bruk i noen land de siste årene i noen av landene. I Colombia og Brasil var Isabella på 3. plass for fødte i 2012.

I Australia var Isabella på 13. plass i 2020.

Derfor fungerer Isabella godt nå

Isabella har ubetydelig norsk tradisjon. Når vi ser den mer omfattende bruken i andre land enn i Norge, må vi regne med at dette er en internasjonal mote som har nådd Norge. Siden bruken i USA kom etter den skandinaviske, er det rimelig å regne med at spredningen sent på 1900-tallet har opphav i europeiske land.

Isabella og de andre variantene har flere vokallyder enn konsonantlyder og har i tillegg den godt stemte konsonanten l. Dessuten ender Isabella på -a. Alt dette er trekk som har slått godt an blant foreldre fra rundt år 2000 og senere.

Bruken av Isabella går også inn i en praksis med å hente navn fra Sør-Europa, som Matheo, Natalie, Elena, Celine, Madeleine, og tidigere René, Renée, André, Helén og Yvonne.

Varianter av Isabella

Anelle, Bella, Betsy, Betty, Betzy, Elisabet, Elisabeth, Elise, Elsa, Else, Isa, Isabeau, Isabel, Isabell, Isabelle, Isobel, Izabela, Izabella, Lisa, Lise, Lisette, Liza

Slik uttales Isabella

i-sa-BELL-a, med trykk på e-en som har kort uttale.

Du kjenner Isabella fra

Skuespillere Isabella Rossellini, Isabella Day, Isabella Ferreira, Isabella Murad, Isabella Pappas, Isabella Ragonese og Isabella Gomez, prinsesse Isabella av Danmark, manusforfatter og filmregissør Isabella Eklöf, værmelder Isabella Martinsen

Guttevariant av Isabella

Isabello

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.