Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam.
Foto: Stortinget, faksimile
Til stortingspresident Masud Gharahkhani – fra stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam

President

I OsloDebatten i Avisa Oslo skriver en mamma og FAU-leder ved Stovner skole, Nasim Khaliq: “Jeg mener handlinger som å brenne koranen burde foregå på bestemte steder, for eksempel utenfor Stortinget, så vårt nærmiljø ikke blir rammet.”

Som jeg skulle ønske at jeg kunne tatt imot hver eneste koranbrenning slik at ungdom som vokser opp i Norge ikke skal føle seg stigmatisert eller hata fordi dere tro, deres religion blir tråkka på. Det er sårt og det gjør vondt, jeg vil bare uttrykke en veldig stor forståelse for det.

Hvis du opplever at du er i en utsatt posisjon, så er koranbrenning noe som kommer på toppen av det.

OsloMet la denne uka fram en rapport som viser en betydelig økning i hatytringer mot vår muslimske minoritetsbefolkning. Ytringene er mange og kommer fra få. Disse ytringene gjør noe med tonen i samfunnsdebatten og i lokalsamfunn rundt omkring. Disse ytringene skaper frykt og splitter. Og disse ytringene kjennes på kroppen for mange av muslimene som nå forteller om om en økt bekymring for å besøke sitt gudshus når organisasjoner står og demonstrerer mot dem rett utenfor.

Likevel er koranbrenning lov. Det går under hva som er ytringsfrihet i vårt land. Det går under religionskritikk som alle religioner skal tåle. Men det er forskjell på islamkritikk og islamhat, kjære president.

Vi er alle enige om at en reell ytringsfrihet er en forutsetning i et åpent og levende demokrati. Hvorfor anerkjenner vi da ikke det ansvaret vi har når noen grupper forsvinner fra dette demokratiet?

Alle som forsvarer ytringsfriheten har også et ansvar for de som ikke tør eller vil bruke ytringsfriheten. Uansett land, religion eller kultur.

Vi har et ansvar uansett om det er islamister som innskrenker unge jenter eller ytre høyre som begrenser unge AUF-ere. Vi har et ansvar for ytringsfriheten i sin helhet.

President, for noen år tilbake kom rapportene som fortalte oss hvem som vegrer seg mest mot å bruke ytringsfriheten sin i vårt land, verdens beste land. Unge, jenter – med minoritetsbakgrunn. Muslimske jenter med hijab.

Hver gang vi snakker om at vi er verdens beste land, tenk litt på det. At vi har grupper i vårt samfunn som ikke tør å si, mene, utøve sin ytringsfrihet. Dette undergraver demokratiet, kjære president.

Og hver gang noen sier at koranbrenning er greit. Bør man også løfte minst en finger for å løfte underrepresenterte grupper innenfor ytringsfriheten.

Teksten over ble også publisert på Kamzy Gunaratnams Facebook-side den 28. april, og gjengis i Utrop etter avtale med Gunaratnam.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.