Polen har et brokete rulleblad, blant annet for sin behandling av flyktninger.
Foto: IOM
Polens inkonsekvens, blant annet i behandling av flyktninger, er relativt konsekvent, skriver Marek Zagrobelny i dette innlegget.
60Shares
Latest posts by Marek Zagrobelny (see all)

I skyggen av Putins krig i Ukraina er en ting selvfølgelig. Alle skjønner på hvilken side av historien den vestlige verden skal befinne seg. Dette dessverre gjelder dette ikke den polske regjeringen som stadig dytter landet mot armene til Russland.

Polen følger russisk eksempel

På begynnelsen av 2000-tallet sender Russlands president, Vladimir Putin, sin kamerat Mikhail Lesin på tur flere steder i Russland. Lesin har kun ett oppdrag. Han skulle overta uavhengige media på vegne av et stort, statlig oljeselskap. Noen år etter – i 2005 – uttaler Lesin følgende: «Vi trenger å promotere Russland internasjonalt. Målet er å skape en kanal som vil motvirke CNN og BBC ved bruk av påvirkning fra Moskva». Resultatet av hans arbeid kommer det samme året. Dette ble til etableringen av Russia Today (RT) – en fjernsynskanal som sprer russisk propaganda, også i dag.

Etter at det polske ytre høyre-partiet Lov og rettferdighet (PiS) kom til makten i 2015, begynner regjeringen i Polen å svekke mediafriheten. Formann av partiet, Jarosław Kaczyński, utnevner sin partikamerat Daniel Obajtek til et spesielt oppdrag. Som sjef for det største oljeselskapet i landet overtar Obajtek i mars 2021 flere regionale uavhengige aviser med rekkevidde på over 17 millioner lesere. I dag sprer nesten alle av dem den samme ytre høyre-propagandaen som statlig fjernsyn. Dette er kun én av flere fellesnevnere i Polen med begivenheter Russland hva ødeleggelse av polsk demokrati og ytringsfrihet agår.  

Polen «utelukker ingen metoder» i behandling av flyktninger

I syv år har autoritære polske holdninger vært på fremmarsj. I praksis innfører Polen den russiske modellen på alle tenkelige områder. For eksempel diskriminerer polsk regjering blant annet lhbt-personer, i samhandling med den radikale ultrakonservative organisasjonen Ordo Iuris – med sterke bånd til Russland. Rettsstaten og rettsprinsipper bygges ned slik som i Russland, samt at krefter i den katolsk kirken strammer inn abortloven og forsterker religiøs indoktrinering på skoler.

Polens statsminister, Mateusz Morawiecki fikk vite om mulige russiske angrep på Ukraina i november 2021. Denne måneden var USAs etterretningsdirektør, Avril Haines, på besøk i Polen  – med denne opplysningen. Morawiecki ønsker allikevel den franske ytre høyre-lederen Marine Le Pen velkommen i Warszawa, der Le Pen uttaler seg kritisk om Ukraina under og sier at «landet faktisk er under russisk innflytelse». Deretter, i vårens valgkampanje i Frankrike, støtter Morawiecki henne og kritiserer Emmanuel Macron sterkt. 

Etter det russiske angrepet på Ukraina den 24. februar i år praktiserer den polske regjeringen ulik behandling av ulike kategorier av ukrainske flyktninger. På verste vis. En kjent polsk journalist og forfatter, Tomasz Piątek, sender et brev til forsvarsdepartementet i forbindelse med de dårlige erfaringene på den hviterussiske grensen høsten 2021. Han spør om mulige nye scenarier med tanke på høstens behandling med piggtråd, elektrosjokkvåpen og utføring av den kontroversielle «push back» på flyktningene. Svaret kommer noen dager etter, og forsvarsdepartementet utelukker ingen metoder. Det regjerende Lov og rettferdighetspartiet er kjent for generell motstand til ukrainere. Deres mangeårige politiske retorikk er å beskylde blant annet ukrainere for det største drapet på polakker under andre verdenskrig. Den polske befolkningens åpenhet etter den 24. februar overrasker dog regjeringen.

Spolerer fredelig løsning

Den aller viktigste begivenheten finner sted i begynnelsen av mars. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier den 8. mars at landet åpner opp for å legge NATO-ambisjoner på is i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Russland. 

Dessverre ødelegger den polske regjeringens delegasjon til Ukraina planene hans en uke etter. Under dette besøket sier visestatsminister Jarosław Kaczyński at «det er nødvendig med et fredsoppdrag, NATO, muligens en bredere internasjonal struktur – med et oppdrag som kan forsvare seg selv». Han legger til at det kan ikke være et ubevæpnet oppdrag. Etter denne uttalelsen styrker russisk media propaganda mot Ukraina og påpeker inkonsekvens.    

Må være tydelige

Mot slutten av april 2022 gjennomfører den polske regjeringen en reklamekampanje som heter «Stop Russia now». Store reklametavler betalt av den polske staten ble sendt til Vest-Europa «for å vekke de europeiske ledere» og advare dem mot å komme tilbake til samarbeid med Russland. 

Statsminister Morawiecki informerer om aksjonen på en pressekonferanse. Samtidig mottas olje fra Russland (Russian Export Blend Crude Oil REBCO) stadig av polske statlige oljeselskaper. Det samme gjelder russisk gass og kull, og ingen sanksjoner mot Russland er innført på den polske siden.       

Hvis Polen skal blitt tatt på alvor som et land som ønsker fred, må de være tydeligere enn de er nå – og handle konsekvent.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.