På Facebook-siden til Nikos Frisør blir beskjeden om utkastelse møt med sjokk, sorg og skuffelse. Hundrevis av mennesker har kommentert på siden hans og tusenvis har reagert på at Farid risikerer utkastelse.
Foto: Faksimile, privat
Den 16. juni, etter 15 år i Norge, fikk Farid varsel om utkastelse fra landet, og i morgen, 7. Juli, er hans utreisefrist, skriver Bjørn Norman i dette innlegget

«Han er veldig sterk, men samtidig veldig følsom. Han spiser ikke, han gråter mye, men samtidig så møter han på jobb» – Kollega Mihria Ferhari til Dagsavisen.

Dette er beskrivelsen av Farid fra hans kollega. Farid, også kjent som Niko, flyktet fra Irak-krigen og bodde på asylmottak i Norge i ti år. Etter å ha fått oppholdstillatelse, åpnet han sin egen frisørsalong i Drammen, Nikos Frisør. 

Farid har bodd i Norge i knapt under 15 år, men han har nå tre uker på å håndtere et varsel om utkastelse. 

I ti år levde Farid på asylmottak.

Farid lærte seg norsk, åpnet og jobbet ved sin egen frisørsalong, og er godt likt av lokalsamfunnet. Den 16. juni fikk han varsel om utkastelse fra Norge, i morgen, 7. Juli er hans utreisefrist.

Etter 14 år i Norge har han hatt mesteparten av sitt voksne liv her.

«Jeg jeg har fått norske vaner, lært meg språket og integrert meg. For meg gjøt det å tenke på å komme tilbake til Irak, hvor det er et hav av urettferdighet og elendighet etter krigen, meg gal.» – Farid Yusuf Dirbas, Frisørsalongens Facebook-side.

Støtten og sorgen fra lokalsamfunnet har vært enorm.

Det er åpenbart at Farid betyr mye for mange, men det er tilsynelatende ingen som forstår hvorfor en selvdreven og integrert arbeidsmann nå risikerer utkastelse. 

Hvorfor risikerer han utkastelse?

Da Farid kom til Norge, opplyste han at han var født og oppvokst i Mosul Nineveh i Nord-Irak, en arabisk by. Farid opplyste at han gikk på arabisk skole og var araber fra Irak. I 2021 ba Utlendingsdirektoratet (UDI) den norske ambassaden i Jordan om å bekrefte hans identitet. 

Det ble bekreftet at Farid er registrert som irakisk borger, født og oppvokst i Mosul Nineveh, men at hans foreldre er etniske kurdere fra Slevani-klanen, og har etnisk tilhørighet i Nord-Irak. 

Farid opplyser at han ikke var klar over at hans foreldrene tilhørte den kurdiske Slevani-klanen, men at han alltid så på seg selv som araber fordi han gikk på arabisk skole og var født og oppvokst i Irak, samt at etnisk tilhørighet ikke var et tema i familien.

Farid snakket sant om hvor han kom fra, men han oppga å være araber fra Irak – fordi hans foreldre er kurdere fra Irak risikerer han nå utvisning.

Den kurdiske etnisiteten som foreldrene til Farid tilhører er også en nordirakisk etnisitet. 

Farid snakket sant om hvor han kom fra, hvor han ble født og vokste opp. Men fordi han trodde at etnisiteten hans var araber, straffes han med utvisning fra Norge etter å ha bodd her i 14 år. 

Siden Farid fikk oppholdstillatelse har han blitt faglært, åpnet egen bedrift med en stor kundemasse, betalt skatt og moms, og jobbet i fast stilling hele tiden. Men etter 14 år i Norge, risikerer han å bli utvist på grunn av foreldrenes etnisitet, som han ikke var kjent med. 

Menneskelige hensyn ser ikke ut til å ha noe å si i behandlingen av mennesker i Norge. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.