Det var hjerterått å lese regjeringens forslag om å halvere antallet FN-kvoteflyktninger Norge tar imot, skriver artikkelforfatteren.
Foto: UNHCR
Norge har ressurser og kapasitet til å ta imot betydelig flere kvoteflyktninger enn det vi gjør i dag, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.

I går, fredag den 6. oktober, la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024. Naturligvis er det enkelte prioriteringer i statsbudsjettet jeg er uenig i og andre jeg støtter. Det er mye man kan si om dette forslaget til statsbudsjett. Men å halvere antallet kvoteflyktninger vi skal ta imot og hjelpe er bare fryktelig smålig av regjeringen. De må snu!

Asyl- og innvandringspolitikk: en strenghetskonkurranse

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt i verden som det er akkurat nå. Partiet Sentrum og jeg har lenge argumentert for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger. Norge er et av verdens rikeste land, og har alle muligheter til å stille opp for mennesker på flukt og i nød hvis vi vil. Arbeiderpartiet og Senterpartiet velger nå det stikk motsatte.

Det var hjerterått å lese regjeringens forslag om å halvere antallet FN-kvoteflyktninger Norge tar imot. Halveringen av antall kvoteflyktninger er dessverre bare det siste i rekken av mange eksempler på at norsk asyl- og innvandringspolitikk har blitt en strenghetskonkurranse. Det synes jeg er ordentlig trist.

Internasjonal solidaritet i praksis

Kvoteflyktninger er de aller mest sårbare menneskene på flukt. Og som regjeringen selv skriver i Hurdalsplattformen: «FNs kvoteflyktningesystem er den tryggeste og mest rettferdige ordningen for å sikre mottak av mennesker med behov for beskyttelse». Hvis de virkelig mener det de selv skriver, burde antallet kvoteflyktninger økes, ikke halveres.

Å ta imot kvoteflyktninger er internasjonal solidaritet i praksis.

Norge har ressurser og kapasitet til å ta imot betydelig flere kvoteflyktninger enn det vi gjør i dag. Det står ikke på evnen vår til å integrere, men viljen til å stille opp for mennesker på flukt og i nød. Den viljen mangler dagens regjering. Vi kan hvis vi virkelig vil.

Å ta imot kvoteflyktninger er internasjonal solidaritet i praksis. Et prinsipp Arbeiderpartiet en gang i tiden var en forkjemper for. Men med statsbudsjettets brutale og hjerterå kutt i antallet kvoteflyktninger viser de i praksis at de dessverre ikke er det lenger. Regjeringen må snu. Vi er et av verden rikeste land og har en forpliktelse til å stille opp for mennesker på flukt.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.