Nasjonaldag for alle: Camilla Ahamath slår et slag for en rasismefri 17. mai-feiring, og gleder seg over at flere flerkulturelle nordmenn vil bruke folkedrakt. Her er hun fotografert i bunad fra Vestlandet.
Foto: Privat
Ett år er gått siden jeg satt i TV2s studio i Bergensbunad og absurd forsvarte min rett til å gå med den. Jeg er #norsknok

I ettertid var det mange hvite som sendte meldinger og ringte meg. De fortalte at de var sjokkert over rasismen i landet vårt. Mange trodde vi hadde tatt et oppgjør med rasisme for lenge siden. 
Brune folk sendte også meldinger og ringte meg. De takket meg for å ta opp temaet og fortalte egne historier om rasisme, med og uten bunad. Vi var mange som trengte å bli hørt, sett og forstått.

Det hadde vært fint om vi kunne samle oss og feire 17. mai uten fordommer etter fjorårets virkelighetsorientering.

Dette året har jeg jevnt og trutt fått høre historier om rasisme fra folk over hele landet. Rasisme kommer i mange former og ikke alle er like tydelig. Vi har fortsatt en jobb å gjøre, tro meg! 
Men jeg har også fått med meg at stadig flere flerkulturelle ønsker seg bunad. Det er rett og slett fantastisk og betyr trolig at; på nasjonaldagen vil det være flere flerkulturelle i bunad enn det noen gang har vært. Hurra for inkludering og integrering! Blir helt rørt.

Det hadde vært fint om vi kunne samle oss og feire 17. mai uten fordommer etter fjorårets virkelighetsorientering.

I år som i fjor ber jeg deg likevel om å ha et våkent øye på nasjonaldagen. Det vondeste med å bli utsatt for rasisme er faktisk ikke at det skjer, for det er mange av oss dessverre blitt så vant til. Det som stikker dypest er den grusomme stillheten fra alle rundt deg. At ingen sier noe, står opp for deg og/eller beskytter deg. Ikke vær taus på nasjonaldagen hvis du ser eller opplever at noen blir sjikanert. Pass på dine store og små medborgere.

På 17. mai feirer vi vår frihet i felleskap! 
Frihet til å være den man er. 
Frihet til å velge. 
Frihet til å gå i bunad.
Frihet til å la være.

Gratulerer så mye med dagen!

Hentet fra Ahamaths Facebook-vegg. Republisert på Utrop med tillatelse