Plasserer flyktninger på folkehøgskoler

Kunnskapsdepartementet foreslår å plassere mindreårige asylsøkere på folkehøgskoler. Der kan de få opplæring i norsk og andre fag de har bruk for
Foto: Wikimedia Commons. Illustrasjonsbilde. Namdals Folkehøgskole
280 mindreårige flyktninger skal få plass på ulike norske folkehøgskoler.
0Shares

Prognoser fra IMDi viser at så mange som 4400 enslige mindreårige kommer til å måtte bosettes i Norge i 2016. Et forslag fra Kunnskapsdepartementet er å plassere enslige mindreårige flyktninger på folkehøgskoler rundt omkring i landet, melder NRK.

I en spørreundersøkelse gjort av Folkehøgskolerådet svarte halvparten av folkehøgskolene at de kunne ta imot flyktninger som elever på skolene fra 1. januar i år.

Rektor ved Skjeberg Folkehøgskole i Sarpsborg, Lene Dyrkorn, mener at å plassere flyktninger på folkehøgskoler gir rom for bedre integrering og en meningsfylt hverdag.

– Dette handler om integrering og om å gi disse mindreårige flyktningene en meningsfylt hverdag. Elevene må få et type skoletilbud, hvor de både får lære språk og muligheten til å sosialiseres med ungdom på lik alder. Det er noe av vårt samfunnsoppdrag i situasjonen vi er i nå, sier Dyrkorn til NRK. 

Utfordringer
Selv om flyktningene skal plasseres på folkehøgskoler, kan det oppstå utfordringer.

– Vi har hatt utenlandske elever fra alle verdens hjørner, så der har vi god erfaring. Men det er klart, dette er ungdommer med en litt annen bakgrunn enn de som søker seg til oss, sier hun og legger til: I førsteomgang er det utfordringer knyttet til språk og kultur. Vi må finne en måte å forstå hverandre på, sier Wenche Walderhaug Midjord, som er rektor ved Jeløy Folkehøgskole til NRK.