Tvilsom ordfører

Etter at den forrige ordføreren nylig ble tatt i skatteunndragelse, har vi fått Svenn Kristiansen fra Frp til ny og midlertidig ordfører. Mye tyder på at det beste hadde vært om hans verv forblir midlertidig.

Hvis Frp og Høyre klarer å danne byråd etter valget, er muligheten nemlig åpen for at minoritetsbefolkningen i Oslo får en svært tvilsom kandidat til å representere dem som borgere.

Kritikken mot Svenn Kristiansen har vært massiv. Til dels har den gått på ytringer med klart rasistiske undertoner som han har servert tidligere, og til dels har det dreid seg om hans oppførsel blant kolleger. Innvandrerpolitikere og – organisasjoner mener Kristiansen har opptrådt ekskluderende mot innvandrere gjennom 12 år som varaordfører i Oslo.

Eksempelvis uttalte Kristiansen i 2002 at muslimer er mer lojale mot Islam enn mot Norge. Dette er en polariserende uttalelse som heller ikke kan underbygges. Det går ikke an å sette likhetstegn mellom religion og politikk på den måten Kristiansen har gjort.

Karima Abd-Daif, som representerer Arbeiderpartiet i bystyret, fortalte til Dagsavisen at Kristiansen systematisk har opptrådt ekskluderende i profesjonell sammenheng. –Jeg rakte opp hånda i komitémøter for å be om ordet, men fikk det ikke. Dette skjedde gjentatte ganger over lengre tid. Han så meg rett i øynene, visste at jeg ønsket å si noe, men ga meg ikke ordet, sa Abd-Daif. Andre viser til at Kristiansen ikke har klart å lære seg navnene på bystyrerepresentantene på de fire årene han har jobbet med dem.

Eksemplene er pikante, og viser at Kristiansen ikke kun har latt noen uheldige ord falle i en uheldig sammenheng. Når ordene faller sammen med praksis, er det mer enn tvilsomt om Kristiansen er skikket til embedet sitt. Det er som er ekstra alvorlig, er at så mange enes om at Kristiansen opptrer ekskluderende mot kolleger med minoritetsbakgrunn. En ordfører, eller varaordfører, besitter en type symbolsk posisjon som krever at man er inkluderende.

Dette må ikke minst gjelde i Oslo by hvor over 20 % av befolkningen har minoritetsbakgrunn. Oslos minoritetsbefolkning vil sannsynligvis ha dette i minne når de går for å stemme den 10. september.