8 millioner til informasjon om psykisk helse

Helsedirektoratet lanserte i sommer 13 ulike brosjyrer om psykisk helse og hjelpetilbudet i Norge i 17 språk. – På høy tid, sier divisjonsdirektør i Sosial og Helsedirektoratet, Ellinor F. Major.
Khalid Maimouni
Latest posts by Khalid Maimouni (see all)

Les også: Les mer

Prosessen med å utarbeide dette informasjonsmaterialet har gått over 2 år og kostet 8 millioner kroner. Siden 2005 har offentligheten etterlyst en større satsing på tilbud innen psykisk helse, spesielt rettet mot minoritetene.

– En økende forespørsel fra helsepersonell har vært avgjørende for å sette i gang dette arbeidet. Det var uansett på høy tid understreker Major, som er utdannet psykolog og direktør for divisjon for psykisk helse og rus i Sosial og Helsedirektorat.

– Vi begynte å kartlegge behovet i 2006. Det tok sin tid å vurdere omfanget og behovet. Oversettelsen av informasjonsmaterialet var likevel det som var mest ressurskrevende og utfordrende.

Kvinner etter menn
Kvinner og menn med minoritetsbakgrunn har over dobbelt så stor risiko for å oppleve psykiske problemer som befolkningen for øvrig, viser en rapport fra Mental Helse. Ifølge Major viser undersøkelser at kvinner med minoritetsbakgrunn tar kontakt med helsevesenet mye seinere enn menn. Tid er en nøkkelfaktor i denne sammenhengen. Derfor er det viktig å bryte ned tabuer og øke bevisstheten rundt psykiske lidelser.

– Vil disse brosjyrene hjelpe?

– Ikke alle innvandrere tror de kan bli kvitt psykososiale problemer ved å henvende seg til en helsearbeider. Da kan disse brosjyrene være et godt hjelpemiddel i kommunikasjonen mellom helsepersonell og brukere.

– Er helsevesenet i stand til å takle etterspørselen dette kan skape?

– Vi forventer ikke en strøm av nye pasienter. For dette er kun et forebyggende tiltak. Det er alminneliggjøring av psykiske lidelser blant innvandrerbefolkningen som er vårt viktigste mål.

Major minner samtidig om at brosjyrene kun er et supplement til den allerede eksisterende tolketjenesten.

Språkvansker

– Norge var frem til 70-tallet et homogent samfunn, men den norske befolkningen har endret seg betraktelig i løpet av de siste 30 årene. Derfor er dette et viktig ledd i vårt arbeid for å møte behovene til våre nye landsmenn, sier hun.

– Det har vært en utbredt oppfattelse blant helsepersonell at mange minoritetsgrupper mangler grunnleggende begreper og innsikt i psykisk helse. Dette er ofte kulturelt betinget og kan være meget tabubelagt område.

Helsedirektoratet har vært i tett dialog med fagorganisasjoner, og organisasjoner som representerer de ulike minoritetsmiljøene under denne arbeidet med brosjyrene.

– Det var viktig for oss å involvere minoritetsgrupper i dette arbeidet for å kvalitetssikre informasjonen vi ville ut med. Mange minoritetsspråk mangler rett og slett begrepsapparat for psykiske lidelser.

– Var det noen språk som skilte seg ut?

– Ja, arabisk var sånn sett en utfordring. Utgivelsen av den arabiske utgaven er faktisk den eneste som er forsinket. Men arbeidet med å oversette brosjyrene er allikevel et pionerarbeid i Norge og i internasjonal sammenheng, påpeker Ellinor F. Major, som gir honnør til oversetterne og fagmiljøer som har bidratt med innsikt og kulturperspektiv.

God respons

Informasjon om brosjyrene som skal hjelpe både brukere og helsepersonell ble sendt ut til sykehus, distriktspsykiatriske sentre, barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker og fastlegekontorer.

Ifølge Major har reponsen vært god etter lanseringen. Omtrent 200 har allerede bestilt brosjyrene.

– Det viktigste fremover blir å nå vår målgruppe og å høste erfaringer slik at vi kan utvikle tilbudet enda mer. Vi jobber nå med å kartlegge hvilke arenaer vi kan best nå de som trenger dette mest, forteller Major.

Helsedirektoratet vil i høst annonsere for materiellet i aktuelle medier, samt samarbeid med minoritetsmiljøer for å spre informasjon om at dette materiellet finnes. Brosjyrer kan fås på det lokale legekontoret. Det kan og lastes ned på www.psykisk.no.

– Jeg håper brukerne finner dette både nyttig og meningsfylt, sier Major.