Nysgjerrig-doktoren


Foto: Privat
Kaveh Halland Rashidi kom inn på medisinstudiet som 17-åring. I dag jobber han som lege og er assisterende redaktør i Tidsskriftet for Den norske legeforening.
0Shares

Kaveh Halland Rashidi er 27 år gammel og bor i Oslo. Nylig ble han assisterende redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening. Han er født i Elverum og oppvokst i Oslo. Foreldrene hans er fra Iran. Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo og tar nå enkeltemner i forskjellige helsefag på Universitetet i Oslo ved siden av jobben.

Kan du fortelle litt om redaktørrollen din i Tidsskrift for Den norske legeforening

– Jeg har bare hatt jobben i knappe to måneder, og føler at jeg lærer mye hver dag. Som assisterende medisinsk redaktør er jeg del av et team med veldig flinke kolleger. Mine arbeidsoppgaver er manuskriptredigering og innholdsproduksjon, som i praksis er at jeg leser og skriver tekster med medisinsk relevans. Det er lærerikt og veldig spennende å få lov til å lese alt fra originalforskning til kronikker fra dyktige leger og forskere.

Sannheten er et det psykiske og det fysiske er det samme.

Hva skulle du ønske folk visste mer om når det kommer til psykisk/fysisk helse?

– Jeg er på ingen måte en ekspert på feltet, men har merket meg at det i befolkningen fortsatt er et utbredt dualistisk syn på mennesket. Altså en mening om at det fysiske og psykiske er atskilte deler av et menneske. Det skrev jeg nylig en kronikk om på NRK Ytring. Sannheten er et det psykiske og det fysiske er det samme, og bevissthet om det er nødvendig for å ha et helhetlig menneskesyn. 

Hva er de største utfordringene med de du driver med?

– I klinisk praksis er det krevende å være en god lege og vise alle mine pasienter like mye empati og forståelse når jeg møter 20-30 pasienter på en vakt. Som assisterende medisinsk redaktør er det meste fortsatt ganske utfordrende, da jeg er veldig fersk i rollen.

Hvorfor ble du lege?

– Det er en kombinasjon av mange faktorer. Først og fremst har jeg hatt en trygg oppvekst og et miljø som har gitt meg muligheten til å gjøre hva jeg vil. At jeg valgte å bli lege, har nok mye å gjøre med den iranske kulturen til foreldrene mine, der enkelte profesjoner har svært høy prestisje. Jeg har alltid vært interessert i menneskekroppen, men jeg var bare 17 år da jeg kom inn på medisinstudiet og det er begrenset hvor godt gjennomtenkt et valg kan være for en 17-åring. Heldigvis har det vist seg å være et veldig godt valg jeg tok.

Hvem er ditt aller største forbilde og hvorfor?

– Jeg har ikke ett forbilde som jeg ser opp til. Jeg verdsetter mange egenskaper hos flere mennesker rundt meg. For eksempel er snillheten til mine foreldre og smartheten til mine søstre egenskaper jeg ser veldig opp til, og slik er de forbilder for meg.

Har du forventninger har du til det nye året?

– Jeg har i grunn ingen spesielle forventninger, i alle fall ikke knyttet til 2016 spesifikt. Jeg ser frem til å tilbringe mest mulig tid med dem jeg elsker mest. I tillegg ser jeg frem til nye, utfordrende og lærerike oppgaver på jobben.

Kaveh Halland Rashidi

Alder: 27 år gammel.
Bosted: Oslo.
Yrke: Lege.
Aktuell: Ny assisterende redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening.