LOs litteraturpris til Gulraiz Sharif

45Shares

Utgivelsen skildrer en oppvekst og et dagligliv i et hjem, med voksne i et arbeidsliv preget av lav lønn og mye jobb.

Handlingen tar for seg en norsk-pakistansk 16-åring, faren er drosjesjåfør og sliter med et yrke som forvitrer. Moren er renholder. Og det viser seg at lillebroren er trans.

I juryens begrunnelse beskrives årets vinner som moderne arbeiderlitteratur i ordets rette forstand.

– «Hør her’a» er en morsom, varm og velskrevet bok, som vi håper flere vil lese ved å gi denne prisen. Det er alvorlige undertoner og temaer formidlet i et friskt språk, som fører til at leseren kan kjenne på hele spekteret av følelser, sier LO-sekretær Kristin Sæther.

Ville bli som Nesbø

Sharif er lærer, oppvokst på Grünerløkka med sine pakistanske foreldre og en bror og en søster, ifølge VG.

11 år gammel slukte han alle 25 romanene i Gyldendals ungdomsklassiker-serie rått, og som 14-åring erklærte han:

«Jeg vil bli som Jo Nesbø.»

– Det høres sikkert helt tullete ut nå. Men bare tenk på at jeg var en brun liten gutt som sa jeg skulle bli som Jo Nesbø. Jeg digget ham, og det som betydde mye for en 14-årig pakistansk gutt på den tiden, var at naboen til Harry Hole var pakistaner. At råkule Hamlet-aktige Harry Hole hadde en kul tone med den pakistanske naboen sin fikk kulheten til Nesbø bare til å øke i mine øyne. Han inkluderte meg, sa Sharif til VG i et intervju høsten 2020.

Gjennom utgivelsen ville han vil avkrefte noen fordommer.

– Da jeg begynte å skrive «Hør her’a» var det helt ærlig på pur faenskap. Jeg ser på det norske samfunnet fra mitt perspektiv.