Ungdomspolitiker gir løsninger på integreringsutfordringene i Drammen

Ronja Bajalan fra Ungdomsrådet i Drammen hylles etter NRK Debatten, hvor hun gå løsninger på integreringsutfordringene i hjembyen.
Foto: Skjermdump/NRK
Leder av Drammen ungdomsråd, Ronja Bajalan, høster ros etter at hun talte politikerne midt imot om flyktningvedtaket i «Debatten».

«Hva er galt med meg? Burde jeg ikke være her?»

Med denne setningen ble 16-årige Ronja Bajalan, lederen for ungdomsrådet i Drammen kommune, plutselig landskjent, ifølge NRK.

Ordene falt i «Debatten» på NRK tirsdag kveld der flere politikere var invitert til Fredrik Solvangs program for å diskutere det mye omtalte flyktningvedtaket i Drammen.

Under debatten utfordret Bajalan politikerne.

– Dette strider mot våre verdier om inkludering, samhold, fellesskap og kulturell rikdom, sa hun under NRK Debatten.

Sjokkert av kommunevedtak

Flertallet i Drammen kommune som består av FrP, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet bestemte for et par uker siden å kun ta imot ukrainske flyktninger.

Begrunnelsen til flertallet for at de kun ønsker ukrainske flyktninger velkommen er:

«Med den høye andelen ikke-vestlige innvandrere som Drammen allerede har, vil det være integreringshemmende å bosette enda flere med ikke-vestlig bakgrunn. Dette fordi ressursene må benyttes til å løse de integreringsutfordringene vi allerede har med denne gruppen, før det tilføres flere.»

Vedtaket har sjokkert Bajalan, sier hun til NRK.

– Først og fremst (tenker jeg) hvordan dette påvirker ungdom med innvandrerbakgrunn i Drammen. Ikke bare flyktninger, men også alle med innvandrerbakgrunn. Dette skaper et tydelig skille i byen vår, det deler oss mellom vi og dem. Jeg tror det vil gjøre mer skade enn nytte på integreringen i byen.

Får positive tilbakemeldinger

Bajalan har mottatt mange positive tilbakemeldinger for å ha fremmet ungdommens stemme.

«Heia Ronja Bajalan. Ungdomsrådet i Drammen kan byen iallfall være stolt av! Synd at Ronja ikke har dobbeltstemme i kommunestyret», skriver en i NRKs kommentarfelt.

– Det har vært positive tilbakemeldinger på at jeg fremmer ungdommens stemme i politikken. Vi har jo ikke stemmerett, så vi har få muligheter til å påvirke utenom ungdomsrådet i kommunen.

Vi kan løse integreringsproblemet i Drammen

Bajalan sier at det «uten tvil er et integreringsproblem i Drammen», og at det er noe vi ikke kan legge skjul på.

– Men ved hjelp av gode norsktilbud, støtte og hjelp til å komme seg i jobb, og fokus på integrering fra tidlig alder, så kan vi løse det, sier hun og følger opp:

– De må bli møtt med et smil, en positiv innstilling. Vi må huske at dette er mennesker som har opplevd krig og traumer.