Arabisk kvinnefotball er lov, men ikke sosialt akseptert

Kvinnene som har lyst til å spille fotball, sier de ikke opplever at det er myndighetene som er motstanderne, men det de kaller "konservative" krefter i samfunnet, sier Charlotte Lysa til Kilden kjønnsforskning.no.
Foto: Illustrasjonsbilde
Høsten 2019 kunne et saudisk kvinnefotballag for første gang representere landet sitt i en offisiell internasjonal fotballturnering.

– Det var ikke VM eller en stor internasjonal turnering, men for disse kvinnene var det et stort steg, forteller Charlotte Lysa til Kilden kjønnsforskning.no.

Doktorgrad på kvinnefotball

Charlotte Lysa disputerte i desember 2019 for doktorgraden med sin avhandling om fotball og sosiale endringer i Saudi-Arabia og Qatar. Hun har studert to grasrotinitierte kvinnefotballigaer, én i Saudi-Arabia og en i Qatar. Lysa så på hvordan de kvinnelige fotballspillerne gikk frem for å tilpasse seg eller utfordre kjønnsnormer i samfunnet. Frem til nå har ikke Saudi-Arabia hatt et kvinnelandslag i fotball. Nabolandet Quatar har derimot hatt et kvinnelandslag siden 2010. Rekrutteringen har imidlertid gått trått. Dette til tross for at fotball er den mest populære idretten både for kvinner og menn.

Kvinnefotball i Qatar

Kvinner møter mange slags hindringer på fotballbanen.
– Sammenhengen mellom fotball, samfunn og politikk er åpenbar, sier Lysa. Hun forteller at myndighetene i Qatar har gjort forsøk på å etablere en kvinnelig offisiell fotballiga og også et landslag. Men rekrutteringen har vist seg problematisk. Det er vanskelig for kvinner å utøve sporten på en måte som er sosialt akseptabel.

Sosialt press hindrer kvinnefotball

–Kvinnene forteller om et sterkt sosialt press om å bruke tiden sin på studier og på familie, men også om ideer om femininitet, sier Lysa.
– De offisielle ligaene blir assosierte med en type fotball som er mer maskulin, og driver du med den, så kan du kanskje bli beskyldt for ikke å være heterofil, sier Charlotte Lysa. Det gjør det ikke lettere for de kvinnelige fotballspillerne at de i offisiell sammenheng må spille kamper i settinger som ikke er kjønnssegregerte. – De færreste vil kjenne seg komfortable med å være eksponerte for menn mens de er iført fotballdrakt.

Kvinnefotball i Saudi-Arabia

Det har ikke vært et direkte forbud mot kvinnefotball i Saudi-Arabia, men det har  vist seg å være vanskelig å finne baner å spille på uten å ha støtte fra samfunnet. Etter at Mohammad bin Salman ble kronprins i 2017 har kvinner fått lov til å være publikum på fotballkamper.

Kvinnelig publikum

– Stadion ble bygget om med familieseksjoner der kvinner kunne komme alene eller i følge med menn, sier Lysa. Kvinner har blitt med som medlemmer i fotballforbundet og prinsesse Reema bint Bandar Al Saud, som nå er ambassadør til USA, fikk ansvaret for kvinneidrett i 2016.

– At en inkluderte kvinner i satsing på fysisk aktivitet og idrett, førte samtidig til en større satsing på breddeidrett, sier Lysa.

Du kan lese mer om forskningsresultatene her.