Kongeparet på sitt første statsbesøk i Midtøsten

Kongeparet har et travelt program på sitt første besøk i Midtøsten. Her fotografert under Hagefesten i fjor.
Foto: Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Kong Harald og Dronning Sonja er på sitt første statsbesøk i Midtøsten. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø ledsager kongeparet til Jordan.
72Shares

Det er i år 20 år siden det jordanske Kongeparet var på statsbesøk i Norge, heter det på Kongehusets nettside.

Vannteknologi og kreftbehandling

Besøket vil utforske nye muligheter for næringslivssamarbeid mellom norske og jordanske aktører. En næringslivsdelegasjon fra Norge vil se på samarbeidsmuligheter og kompetansebygging innen fornybar energi, vannteknologi, turisme og kreftbehandling. Innenfor rammen av Innovasjon Norges humanitære innovasjonsprogram, arrangeres et “hackathon” – et designsprint lignende arrangement – hvor ungdom, flyktninger, oppstartsbedrifter og teknologimiljøer skal finne nyskapende løsninger til utfordringer i energisektoren.

Musikk og sjømat

I Amman vil det også bli seminarer om kvinnelig entreprenørskap og lansering av Alliansen for globale digitale fellesgoder. Music Norway og Festivalen Oslo World vil arrangere et møte om hvordan man kan fremme kvinners posisjon i musikkbransjen. Næringsministeren vil være vert for en norsk sjømatmottakelse.

Syriske flyktninger

Kongeparet vil besøke en jenteskole i byen Salt. På denne skolen har Norges Fotballforbund bygd en fotballbane i skolegården. Prosjektet har som mål å gi syriske flyktningbarn en aktiv hverdag og bidra til at de integreres i jordanske lokalsamfunn hvor det er mange flyktninger. Videre vil kongeparet besøke den evangelisk-lutherske kirken, som er utsmykket av Håkon Gullvåg, og Jesu dåpssted ved Jordan-elven. Der vil det være en markering av norsk-jordansk samarbeid om å styrke forståelse på tvers av religioner.

Politisk dialog i Midtøsten

Statsbesøket vil belyse de regionale politiske utfordringene landet står overfor og hva Norge og Jordan sammen kan gjøre for å bevare rommet for politisk dialog i Midtøsten. Kongeparet vil delta på et seminar om dette temaet i regi av Institutt for fredsforskning (PRIO) og den jordanske forskningsinstitusjonen Centre for Strategic Studies. Kongeparet vil også være vertskap for et returarrangement med norske og jordanske kulturinnslag ved Dødehavet.

Kongeparet avslutter statsbesøket i oldtidsbyen Petra. Petra står på UNESCOs verdensarvliste og er Jordans mest besøkte turistattraksjon. Statsbesøket avsluttes i morgen, onsdag 4. mars.