Polsk kulturfest på Nationaltheatret

Det står POLEN på genseren til Christian Kjelstrup. I den ene hånden Szymborskas tekster, i den andre et bilde han selv tok av dikteren.
Foto: Natasza Bogacz
Nationaltheatret inviterer til en langhelg med polsk kulturfest. Dette er en hyllest til Wislawa Szymborska, en polsk dikter og nobelprisvinner, som har stjålet nordmenns hjerter.

Førstkommende fredag prydes Nationaltheatret med polske flagg. En kulturpaviljong utenfor hovedinngangen blir møtested for nordmenn og polakker. Med polske dikt, bilder, musikk og mat vil teateret bringe Polen til Oslo.

Dagens høydepunkt blir premierefremføringen av stykket «Livet er den eneste måten», som består utelukkende av den polske dikteren Wislawa Szymborska sine ord, oversatt til norsk og tekstet på polsk.

Forelsket i polakken
En nordmann som er glad i Polen, en norsk skuespiller og tidligere kulturminister, og en nederlandsk regissør. Hva har de til felles? Kjærlighet til Szymborska.

Dette var den beste halvannen time av mitt liv.

Den nederlandske regissøren Jos Groenier ble forelsket i Wislawa Szymborska på grunn av hennes dikt og blikk.
Foto : Natasza Bogacz
Christian Kjelstrup, Ellen Horn og Jos Groenier er den internasjonale trioen som bringer Polens mest berømte polske dikter til Oslo.

– Jeg er forelsket i henne, sier nederlandske Jos Groenier, regissøren som kom med scenekonseptet og valgte ut tekster til forestillingen.

Han mener at Szymborska er et fenomen. Det skjer nemlig ikke ofte at alle i et land vet hvem en dikter er, og at denne dikteren er så høyt elsket av vanlige folk.

– Hun er spesiell fordi hennes språk er så enkelt, med så mye innhold. Hun nevner ikke følelser, men skaper dem indirekte hos folk med en historie, en omvei. Slik oppleves de mye sterkere. Disse følelsene er noe vi alle har til felles, uansett nasjonalitet, uansett hudfarge, sier Groenier til Utrop.

Beste halvannen time i en nordmanns liv
Christian Kjelstrup er redaktør for tidsskriftet Samtiden. Han dro til Polen for første gang i 2006. Der reiste han rundt i en måned og pratet med en rekke polske forfattere. Men drømmen var å treffe den viktigste, Szymborska. Nobelprisvinneren var kjent for å være beskjeden og motvillig til å la seg intervjue. Men han fikk det til.

– Overraskende nok, sa hun ja og inviterte meg hjem. Dette var den beste halvannen time av mitt liv, sier nordmannen.

Ellen og Wislawa
Ellen Horn føler en binding til Szymborska, hun óg. Det var dikterens humanisme som tiltrakk den norske skuespilleren og tidligere kulturminister.

I 2014 reiste Horn, Kjelstrup og Groenier sammen til Krakow for å besøke Szymborskas grave og lære mer om hennes liv. Fire år senere bringer de deres elskede «poesiens Mozart» til Oslo.

Den største minoriteten
Alle polakker vet hvem Wislawa Szymborska er. Men det var ikke med tanke på dem at trio Horn-Kjelstrup-Groenier ville gjøre noe med hennes dikt og tekster.

De polske bygningsarbeiderne Roman Mardua og Grzegorz Zalinski bygger den polske kulturpaviljongen utenfor Nationaltheatret. Begge kommer fra Zakopane og vet selvfølgelig hvem Szymborska er.
Foto : Natasza Bogacz
– Hun åpner hver eneste menneskelig følelse og gjør den tilgjengelig for leseren. Vi kan føle tilhørighet i dette, et menneskelig felleskap. Dette er kule og kloke ord som alle kan kjenne seg igjen i, sier Groenier.

Tall fra Oslo kommune viser at polakker er den nest største befolkningsgruppen med minoritetsbakgrunn, etter pakistanere. Det bor nemlig 16 405 polakker i hovedstaden. Med tanke på dem har arrangørene fjernet språkbarrieren. Det som blir sagt på scenen er nemlig akkompagnert av polsk tekst.

Den polske ambassaden sammen med Nationaltheatret inviterer for anledningen alle barnefamilier til Barnas teaterlørdag på lørdag 2. februar, et gratis arrangement for barn. Den polske paviljongen kan besøkes inntil tirsdag 5. februar.

Les om forestillingen og Szymborska på norsk eller på polsk.

Informasjon om barnas teaterlørdag finner du her.