Viste frem liste på 30.000 døde flyktninger

I 2016 var Hanne Hezlein-Lossius appellant under nasjonal protestaksjon "Refugees Welcome to Norway". Hun mener at siden da har situasjonen til flyktninger blitt verre.
Foto: Vidar Langeland
På Torgallmenningen i Bergen demonstrerte 400 personer i en folkeaksjon for flyktninger.

Folkeaksjonen viste frem en 13 meter lang liste over de 30.000 flyktningene som har omkommet på vei til Europa. Flesteparten av flyktningene på listen er ikke identifisert ved navn.

Siden 1993 har den ikke-statlige organisasjonen UNITED samlet en database på 34.361 mennesker som ble funnet døde mens de var i forskjellige stadium av reisen til et bedre liv. Flesteparten har druknet. Noen har tatt sin egen liv. Andre har dødd mens de har blitt ulovlig smuglet.

Listen er en kopi av et “verk” laget av den tyrkiske kunstneren Banu Cennetoğlu, som har prøvd å få folk til å fysisk forså hva tallene betyr. Kunstneren har brukt sin bakgrunn som for å få støtte til sitt prosjekt. 

Barna leker ikke lenger
Bergens Tidende
pratet med lege Hanne Heszlein-Lossius som holdt appell til de fremmøtte.

– Vi hjelper dem ikke der de er, sier legen.

Nyttårsaften reiste hun til flyktningleiren Moria på den greske øyen Lesvos. Det var hennes sjette arbeidsopphold i en flyktningleir. Et opphold som var mer nedslående enn de forrige. 

I Moria-leiren bor det mellom 5000 og 7000 flyktninger, men det er bygd for ca. 2300. Heszlein-Lossius forteller om svært dårlige sanitære forhold.

– Til tross for den fortvilte situasjonen i leirene, har det alltid vært barn som har lekt, det har alltid vært latter. Denne gangen var det ikke det. Barna var ikke glade. Det var det aller tyngste med denne turen, sier Heszlein-Lossius, som kom tilbake til Bergen for to uker siden.

Psykisk belastning
Hun behandlet folk med infeksjoner, i tillegg til selvskader. Flyktningene er i svært dårlig psykisk form.

– Stressnivået på innsiden var høyt. Og det var mange, spesielt unge, som påførte seg selv skader. De kom daglig for å bli vasket og lappet sammen, forteller hun.

Heszlein-Lossius er spesielt opptatt av situasjonen til barnefamiliene.

– Løsningen for disse finnes ikke i Hellas. Vi er nødt til å forstå at vi er en del av Europa og verden. Så lenge folk ikke føler seg trygge, vil folk flykte. 

Barna skal evakueres
Folkeaksjonen for flyktninger krever at Norge øker sin innsats.

– Vi kan ikke ta imot alle, men barnefamiliene bør evakueres ut av leirene. Jeg mener ikke at Norge skal ta imot alle. Men dersom alle europeiske land tar imot 200 flyktninger hver, kan vi tømme hele Moria-leiren. 

Lossius mener at dette er et spørsmål om politisk vilje.

– Det er skammelig å be om at vi nordmenn skal få flere barn. Erna, her er barna dine, sa Heszlein-Lossius til alle som møtte opp på Torgallmenningen.