Minoriteter velger elitestudier

Ambisjoner: Ikke-vestlige innvandrere og etterkommere velger prestisjefylte studier
Foto: Flickr
Ikke-vestlige innvandrere og etterkommere velger oftere studier som juss, medisin og sivilingeniørstudier, viser ny undersøkelse.

De velger også oftere masterprogrammer innen økonomi og naturvitenskap. Det viser en undersøkelse ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Det skriver Sunnmørsposten på nett.

Undersøkelsen viser at valget av elitestuder skjer uavhengig av foreldrenes utdanningsnivå.

Til Aftenposten sier forsker Liv Anne Støren at en av forklaringene er at det kreves sterkere motivasjon og innsats når man starter i motbakke. Hun tror også både innvandrerungdom og foreldrene deres tillegger utdanning større verdi.

Forventninger kan ha betydning
– Når du er nykommer i landet og ikke har noe å falle tilbake på, så har du bare din egen innsats å lene deg på. Jeg har ikke gått inn på dette i denne studien, men at innvandrere har en forventning, reell eller ikke, om at de kan få et tøffere møte med arbeidsmarkedet enn andre, kan nok også bety noe, sier hun.

Forskeren er overrasket over at tendensene også er de samme dersom man ikke korrigerer for karakternivå. Foreldrenes utdanning har også mindre å si for dem enn for etniske nordmenn.

– For barna til foreldre fra land med små utdanningsmuligheter handler det nok noe om å benytte mulighetene foreldrene ikke hadde, sier Støren.

Resultatene fra undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Irish Educational Studies.