Helsesenteret for papirløse migranter er stengt

– Det er nå vi ser hvor sårbart det er å drive helsehjelp basert på frivillighet, sier Linnea Näsholm, virsomhetsleder ved Helsesenteret for papirløse migranter.
Foto: Eva Alnes Holte
Koronakrisen rammer hardt. Mennesker uten oppholdstillatelse i Norge - de vi kaller papirløse - har nå ingen tilbud om helsehjelp.
1.5K+Shares

Det ti år gamle Helsesenteret for papirløse migranter har stengt sine dører.– Vi stenger fordi vi er avhengig av pensjonister og av frivillig helsepersonell som jobber andre steder, sier virksomhetsleder Linnea Näsholm.

– Situasjonen er prekær

Hun fortviler på vegne av pasientene: – Situasjonen for de papirløse migrantene blir helt prekær dersom de blir syke. Våre pasienter har ingen fastlege å gå til når de trenger å få fornyet resepten på livsnødvendig medisin. Fordi de er i en så sårbar livssituasjon, vil det også ramme andre hvis de blir syke. De fleste kan for eksempel ikke gå i karantene – de har ikke fast bolig.

I dialog med Velferdsetaten

Näsholm sier Helsesenteret nå er i dialog med Vedlferdsetaten i Oslo kommune.  – Våre pasienter sikres et tilbud, sier hun.

Helsesenteret for papirløse migranter markerte nylig sitt 10-årsjubileum. Senteret drives av Kirkens Bymisjon og Oslo Røde Kors.

– Det er nå vi ser hvor sårbart det er å drive helsehjelp basert på frivillighet. Det bør ikke være opp til frivillige å yte helsehjelp til papirløse som bor her og er syke. Mange andre lavterskeltilbud stenges også på grunn av koronakrisen.  Situasjonen er kritisk for pasientene våre, sier Linnea Näsholm.